Camera Paradisului. A fost o podoaba a renascentismului și se afla in judetul Satu Mare ! (Fotogalerie)

Camera Paradisului” și „Parnasus”, sunt denumiri care ne duc cu gândul la vreun castel medieval de prin țările occidentale. Nimic nu este mai departe de adevar ! Doua dintre sălile Castelului medieval de la Mediesu Aurit (Castelul Lónyai), purtau aceste nume.

Cronicarii spun ca tavanele pictate și aurite ale încăperilor castelului erau foarte elegante și bogat ornamentate. Două dintre aceste încăperi numite ,,Camera Paradisului” și ,,Parnasus” erau impodobite cu fresce deosebite reprezentând denumirea sălii. Legendele spun ca, de la decorația aurită a interioarelor provine și numele de „aurit” al localității.

Totodata, interioarele încăperilor erau impodobite și cu tapete prețioase, precum și cu covoare, care se regăseau într-un număr mare în castel, fiind apreciate îndeosebi cele de culoare deschisă, albe și cele orientale.

Castelul Lónyai din Medieșu Aurit, a fost ridicat ca o reședință nobiliară luxoasă și confortabilă, care îmbina rolul militar defensiv cu pretențiile ambientale ale unei locuințe de elită. Monumentul a fost abandonat și ruinat pe parcursul timpului, dar păstrează și azi ornamente specifice renașterii transilvănene. Pe vremuri decorațiile interioare precum tavanele pictate, frescele, picturile, tapetările, covoarele, sobele și șemineele toate reflectau luxul ce înconjura viața cotidiană a proprietarilor.

Astăzi, castelul este într-o stare de ruină, însă rămâne unul dintre cele mai valoroase monumente renascentiste din județ.

Mai multe detalii despre trecutul acestui castel puteți citi accesand urmatoarele link-uri:

https://www.satmareanul.net/2011/06/13/cetatea-din-medies-%e2%80%93-peste-sapte-veacuri-de-istorie/

https://www.satmareanul.net/2020/08/22/creatie-monumentala-semineul-castelului-din-mediesu-aurit-expus-la-targu-mures-foto/

https://www.satmareanul.net/2019/03/16/imagine-inedita-asa-arata-castelul-din-mediesu-aurit-cu-150-de-ani-in-urma-foto/

https://www.satmareanul.net/2012/05/25/ziduri-de-fortificatie-descoperite-la-castelul-medieval-din-mediesu-aurit/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.