Imagine inedită ! Așa arăta castelul din Medieșu Aurit cu 150 de ani în urmă (Foto)

O imagine cu Castelul medieval din Medieșu Aurit, realizată în anul 1865 ne dezvăluie un crâmpei din trecutul acestui colț de țară, pe vremuri, cu un important în economia acestei zone.

Pe imagine apar domni și domnițe, dar și o negustoreasă, creându-se astfel o clipă suspendată în timp, la mijlocului veacului XIX.

Trecutul acestui castel este destul de zbuciumat. Construcţia a fost ridicată pe locul vechii fortificaţii dându-i-se atât rol de apărare cât şi de locuinţă luxoasă pe care o impunea statutul de familie nobiliară. După moartea lui Sigismund, cetatea revine ficei sale Anna care se căsătoreşte cu Kemény János, ales în 1660 guvernator al Transilvaniei. Acesta duce însă o politică pro-habsburgică ceea ce îl pune în conflict cu Imperiul Otoman care, văzând nesupunerea lui Kemény îl numeşte în scaunul de guvernator pe Apafy Mihály I. Conflictul dintre cei doi se termină cu moartea lui Kemény János în 1662. Nici Anna nu-i supravieţuieşte cu mult. Vâzându-şi pământurile prădate în mod repetat de către mercenarii germani din Cetatea Sătmarului, Anna cheamă la sfat nobilii locului şi pune la cale un atac asupra acestora în pădurea de lângă Botiz. Cu toate că „expediţia” are succes, guvernatorul îi pedepseşte pe Lónyai Anna şi pe nobilii care au pus la cale atacul condamnându-i la moarte şi la confiscarea bunurilor.

Nici cetatea nu a avut o soartă mult mai bună. În 1707 este incendiată în timpul revoltei lui Rákóczi Ferenc II după care ajunge în stăpânirea mai multor familii. Una dintre acestea este familia Wesselényi. Cetatea ajunge în proprietatea lui Wesselényi Ferenc în 1732 care, reconstruieşte clădirea din ruine. Ajunge apoi în stăpânirea grofilor Betlen Zsuzsanna şi Teleki Sámuel. În 1940 este cumpărată de regele Carol al II-lea care o restaurează şi o transformă în spital militar. Însă, la sfârşitul războiului cetatea este incendiată. De atunci, nimeni nu s-a încumetat să o renoveze, clădirea fiind lăsată în paragină, cu zidurile distruse şi fără acoperiş.

Sursa foto: Szatmarnemeti anno

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.