Creație monumentala ! Semineul Castelului din Mediesu Aurit, expus la Targu Mures ! (Foto)

Unul dintre elementele decorative din „design”-ul interior al castelului medieval din Mediesu Aurit s-a păstrat pentru posteritate. Este vorba despre un semineu, aflat în prezent la Cetatea medievala din Targu Mures.

Semineul este expus în cetatea medievală de la Târgu Mureş, după ce zeci de ani a înfruntat intemperiile vremii în curtea Muzeului Judeţean Mureş. Am ajuns pe urmele semineului, pornind de la câteva fotografii realizate în prima jumătate a veacului trecut, și publicate într-un volum dedicat arhitecturii renascentiste.

Unul dintre şemineele Castelului din Medieş se află la Târgu Mureş şi este expus la cetate. Este o creaţie monumentală. Are peste doi metri înălţime şi este alcătuit din şapte blocuri de piatră. În anii ’60, şemineul se afla în curtea Muzeului Judeţean Mureş. Tot acolo a fost găsit şi studiat de către unul dintre cei mai mari specialişti în artă renascentistă, B. Nagy Margit. Cum a ajuns la Târgu Mureş? Nu ştiu. Şemineul a fost restaurat şi în prezent poate fi admirat la cetate”, spune Soos Zoltan, directorul Muzeului Judetean Mures.

Acest semineu este o fărâmă din trecutul unui castel supranumit nu odată „Podoaba arhitecturii renascentiste din Transilvania”. În ceea ce priveşte povestea şemineului despre care s-a crezut multă vreme că s-a pierdut pentru totdeauna, vom reveni în paginile „Istoriei Sătmarului” deoarece, nu-i aşa (?), există poveşti care merită scrise …

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.