Ce spune conducerea SJU despre cazul bărbatului care a făcut infarct în baia spitalului

spital

Nimic din simptomatologia bărbatului de 38 de ani, Balogh Laszlo, care în prezent se zbate între viață și moarte la Institutul Inimii din Cluj-Napoca după ce a făcut infarct în baia spitalului, nu prevestea acel deznodământ, susțin medicii de la Urgențele Spitalului Județean Satu Mare. Potrivit celor declarate de coordonatoarea UPU, dr. Adriana Moldovan, în cadrul unei conferințe de presă susținută azi, 17 iunie, la momentul prezentării la Urgențe, bărbatul avea tensiunea și pulsul normale.

La conferința de presă de azi au mai participat managerul Spitalului Județean, Marcela Papici, asistentul șef UPU, Nicoleta Pereș, asistentul din triaj Sebastian Gomboș și registratoarea de la triaj, care a fost prezentă în momentul când pacientul s-a prezentat la Urgențe.

În luarea de cuvânt, Marcela Papici a declarat că pacientul nu le-ar fi spus medicilor că este cardiac și că ia un medicament pentru tensiunea arterială. Papici susține că dacă acesta ar fi vorbit despre acel medicament, atunci doctorii s-ar fi gândit cu siguranță la posibilitatea unui infarct și nu la o nevralgie intercostală sau o altă boală care poate declanșa dureri la nivelul pieptului. Potrivit acesteia protocoalele medicale au fost respectate și că nu s-a greșit cu nimic în ceea ce privește pacientul de 38 de ani.
Potrivit dr. Adriana Moldova, pacientul s-a prezentat la UPU la ora 12.25 cuzând în punctul de triaj că a lucrat foarte mult, a ridicat greutăți și că simte dureri în regiunea toracică. Medicul spune că apoi i s-au luat funcțiile vitale după care i s-a întocmit fișa medicală.

„Parametrii pacientului erau în limitele normale. Practic, avea o tensiune de 140 cu 98, o saturație de 100%, pulsul era de 92, deci nu era nimic ieșit în afara limitelor normale”, spune dr. Adriana Popescu.

Potrivit medicului, pacientului i s-a stabilit un Cod verde care nu înseamnă urgență critică sau vitală. Fișa acestuia a fost dusă la Urgențe minore, unde, spune doctorița, toate paturile și toate scaunele erau ocupate, la fel și la Urgențele majore.

„Pacientul a fost rugat să aștepte în zona de așteptare de la triaj până la eliberarea unui pat. Menționez că în momentul respectiv mai erau încă patru pacienți în așteptare cu acuze care nu reprezentau acuze majore. Cam la 10-15 minute, sosește soția dumnealui care era puțin revendicativă și foarte pornită că de ce mai așteaptă ? De ce nu intră? La un moment dat, când s-au deschis ușile de la triaj a intrat cu forța în zona de tartament împreună cu pacientul. Au putut să vadă că paturile sunt ocupate și au fost rugați să iasă și să aștepte până la eliberarea unui pat. Între timp, pacientul nu a stat locului, ci s-a plimbat în sus, în jos, în zona de triaj. Nu a acuzat accentuarea simtomatologiei sau alterarea stării generale pe parcursul acestei perioade de așteptare. La un moment dat, din câte am înțeles, s-a auzit o alarmare în zona de așteptare, că cuiva i s-a făcut rău în baie. În momentul acela, o ambulanță de terapie intensivă predând un pacient era în punctul de triaj, s-au dus ca să vadă despre ce este vorba și l-au găsit pe pacient inconștient, căzut jos, cu niște respirații încă. Pacientul a fost pus pe targă și dus imediat în zona de resuscitare, unde s-au început imediat manevrele de resuscitare. Pacientul a ieșit din stop, a reintrat în stop cardio-respirator, practic, acest protocol s-a urmărit timp de 40 de minute, după care funcția cardiacă și-a revenit. Pacientul a revenit stabil hemodinamic, cu tensiune, cu saturație bune. Între timp a fost solicitată și colega de pe ccardiologie. Făcându-i-se și analizele care se impun s-a constatat că pacientul a făcut un infarct miocardic acut, motiv pentru care s-a luat legătura cu Institutul Inimii de la Cluj-Napoca și pacientul a fost transferat la Institutul Inimii, intubat, ventilat mecanic dar stabil hemodinamic”, spune dr. Adriana Moldovan.

Laszlo Balogh este singurul susținător al familiei. Acesta are cinci copii, dintre care cel mai mic are doar 2 ani.

Familia acuză doctorii că l-ar fi ținut pe hol în loc să-l trateze și spun că vor reclama cazul la Colegiul Medicilor.

„Dacă s-a făcut o greșeală medicală, să fie judecată de Colegiul Medicilor, sau una administrativă, să fie judecată de noi. Nu există în intenția nimănui de a face altfel. Trebuie însă să hotărâm dacă s-a greșit și în ce condiții s-a greșit”, spune Papici.

Mai multe informații cu privire la acest caz puteți citi accesând următorul link:

http://www.satmareanul.net/2016/06/16/a-facut-infarct-in-baia-spitalului-judetean-satu-mare/

Nu este pentru prima dată când Spitalul Județean Satu Mare este în centrul unui scandal de proporții. La începutul acestui an, pe data de 5 ianuarie, comunitatea sătmăreană a fost zguduită de cazul unei femei care a fost lăsată zeci de minute să zacă în parcul de lângă Spitalul Nou, până ce aceasta a fost transportată la Urgențele ce se aflau la doar câteva zeci de metri de locul în care a căzut victima. La vremea respectivă, cazul a ajuns chiar în atenția secretarului de Stat Raed Arafat.

Pentru mai multe detalii cu privire la cazul acestei femei puteți citi aici:

http://www.satmareanul.net/2016/01/05/cum-poti-sa-mori-la-doi-pasi-de-unitatea-de-primire-a-urgentelor-satu-mare-foto/

http://www.satmareanul.net/2016/01/06/ce-spune-ambulanta-satu-mare-despre-cazul-femeii-cazute-langa-spitalul-judetean/

http://www.satmareanul.net/2016/01/06/ce-puteau-sa-faca-trecatorii-in-cazul-femeii-cazute-in-fata-spitalului-judetean/

http://www.satmareanul.net/2016/01/06/vezi-raportul-spitalului-judetean-referitor-la-cazul-femeii-cazute-in-parc/

4 Comentarii la "Ce spune conducerea SJU despre cazul bărbatului care a făcut infarct în baia spitalului"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.