Ce puteau să facă trecătorii în cazul femeii căzute în fața Spitalului Județean

pacienta1

Unii dau vina pe sistemul sanitar, iar alții pe protocoalele medicale care uneori paralizează bunul mers al lucrurilor. Nu sunt puțini nici cei care acuză simțul civic al oamenilor care nu intervin decât rareori să ajute în cazurile în care cuiva i se face rău pe stradă sau se întâmplă vreo nenorocire.

Revenind la cazul femeii căzută marți, 5 ianuarie pe una dintre aleile parcului de lângă Spitalul Județean Satu Mare, o parte din discuțiile apărute în mediul online (și nu numai) se axează pe lipsa de reacție a oamenilor care se aflau lângă victimă. Unii se întreabă de ce nu a intervenit nimeni să o ridice pe femeie și să o ducă la Urgențe, din moment ce văzând-o culcată în zăpadă mai multe persoane s-au adunat ca să privească scena.

Ce poate face o persoană oarecare, martoră la un astfel de caz? Purtătorul de cuvânt al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) Satu Mare, dr. Lucian Tarța, susține că „în general este contraindicat ca un laic (aici cu înțelesul de persoană care nu are pregătire medicală) să intervină, deoarece poate să provoace mai mult rău”. Cu toate acestea, medicul sătmărean spune că cel sau cei care „vor să ajute o persoană căzută pe stradă, spre exemplu, în primul rând trebuie să se apropie de victimă și să vadă dacă este conștientă sau nu. Referitor la cazul femeii de ieri (marți, 5 ianuarie), când am fost sunați ni s-a spus că este inconștientă, însă nu era așa. Probabil că persoana care a văzut victima nici nu a vorbit cu ea. După ce vedem că este conștientă trebuie să o întrebăm: Ce vi s-a întâmplat? De ce stați jos? Aveți o problemă? Vă doare ceva? V-ați lovit? Din răspunsurile și reacțiile victimei ne putem da seama cât de cât de starea acesteia. Toate aceste lucruri sunt necesare pentru ca atunci când sunăm la 112 și vine echipajul de intervenție să le putem da toate informațiile pe care am putut să le obținem cu privire la starea victimei”, ne-a declarat dr. Lucian Tarța.

Întrebându-l dacă martorii prezenți la incidentul de marți ar fi putut să intervină, medicul sătmărean spune că acest lucru este discutabil înainte de a cunoaște cu precizie starea victimei. Cert este că sunt situații când nu se poate interveni, mai ales în cazul unor accidente grave, căderi de la înălțime, sau în situațiile în care nu avem informații certe referitor la starea victimei.

Ce se întâmplă când victima este găsită de o persoană care nu are cunoștințe elementare de prim-ajutor? Dr. Lucian Tarța spune că în astfel de cazuri sau întrebăm o persoană de pe stradă care poate are mai multe cunoștințe în domeniu sau sunăm imediat la 112 și cerem ajutor calificat. „Dar până când vine echipajul de intervenție se poate sta de vorbă cu victima, putem să o ținem de mână, să o liniștim și să încercăm să aflăm cât mai multe informații legate de starea acesteia”, spune Tarța.

Un Comentariu la "Ce puteau să facă trecătorii în cazul femeii căzute în fața Spitalului Județean"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.