Doi porci cu trichineloză descoperiți de inspectorii sanitar-veterinari sătmăreni

Inspectorii de la Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) din Satu Mare au realizat 94 de acțiuni de control în perioada 23-30 decembrie 2022, verificând unitățile de abatorizare, unitățile de procesare a carnii și a laptelui, unitățile de catering, depozitele alimentare, supermarketurile, piețele agroalimentare, centrele de colectare a laptelui, automatele de lapte, unitățile de alimentație publică, barurile, brutăriile, laboratoarele de cofetărie, magazinele alimentare și de legume-fructe.

Controalele au avut ca scop verificarea respectării legislației sanitare veterinare și a normelor stabilite de Autoritatea Națională Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor. În urma acestor controale, au fost sancționați cu avertisment 9 producători/comercianți de produse alimentare și non-alimentare din piețele agroalimentare din localitățile Satu Mare, Carei, Tășnad și Negrești Oaș, pentru manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare.

De asemenea, în urma examenelor trichineloscopice realizate la porci din exploatații non-profesionale sacrificați pentru consum familial, au fost diagnosticați și confirmați în secția Parazitologie a LSVSA Satu Mare 2 noi cazuri de trichineloză la porci în gospodării din localitățile Terebești și Odoreu . Porcii în valoare de 3.975 lei și având o greutate totală de 265 kg, au fost supuși denaturării, sechestrului / reținerii oficiale și dirijați spre incinerare într-o unitate de ecarisare a teritoriului autorizată sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor din județul nostru. Datorită faptului că ambii porcii sacrificați au fost identificați prin crotaliere și înscriși în Baza Națională de Date, proprietarii acestora vor fi despăgubiți la valoarea de piață a acestora.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.