Încă un talent în familia Ceuca

Născută sub zodia artei și îndrumată de mama sa, sătmăreanca Elena Ceuca, ale cărei torturi fac furori în bătrâna Anglie, dar și de regizorul George Rareș Ceuca (fiul Elenei Ceuca), pentru Miruna, lumea artistică este o realitate vie și palpabilă, prezentă în viața ei de zi cu zi. Și-a ales ca mod de exprimare cuvântul scris, iar în prezent, tânăra sătmăreancă este una dintre cele mai de succes eleve (clasa a IX-a) din cadrul Grange Technology College din Bradford (și nu numai), câștigătoare a numeroase premii atât pentru învățătură și teatru, cât și pentru creațiile sale literare.

Și cum munca îmbinată cu talentul înăscut al tinerei nu avea cum să rămână nerăsplătită, Miruna a câștigat recent (printre alte premii și distincții) o competiție dedicată tinerilor scriitori, la care a participat cu o „povestioară de groază”. Miruna și-a încercat pana și în lumea rimelor poetice, iar versurile sale vor fi publicate într-o carte care va vedea lumina tiparului în luna iulie al acestui an.

Cum am prins de veste de recentele performațe ale Mirunei Ceuca, m-am grăbit să aflu cât mai multe despre reușitele tinerei noastre sătmărence. Și pentru asta i-am scris câteva rânduri mamei Mirunei, despre pasiunea căreia am relatat în mai multe rânduri în paginile ziarului nostru (http://www.satmareanul.net/2011/03/06/tortul-intre-arta-pasiune-si-papilele-gustative/ și http://www.satmareanul.net/2013/09/08/torturile-elenei-ceuca-fac-furori-in-indepartata-anglie/). Am rugat-o să-mi povestească despre chemarea fiicei sale spre lumea cuvântului scris, dar și despre premiile pe care care tânăra le-a obținut în urma muncii sale.

Când am întrebat-o care este povestea diplomei postată zilele trecute pe Facebook, Elena Ceuca mi-a spus că „povestea din spatele diplomei este foarte simplă. Este vorba de competiția tinerilor scriitori la care Miruna a participat cu o povestioară de groază scrisă de ea. Competiția continuă la nivel de Anglia și rămâne să vedem cu ce se mai alege în plus. Această povestioară urmează să fie publicată într o carte care se va găsi în toate librăriile din Anglia și Irlanda. Pornirile ei literare sunt de anul trecut cu poezii care vor fi publicate într-o altă carte care o să apară abia în iulie”.

De asemenea, Miruna a fost premiată pentru teatru „și are premiul Oscar luat doi ani la rând pentru învățătură și comportament”.

Și ca orice mamă care își iubește cu ardoare copiii, Elena Ceuca s-a lăsat puțin atrasă în mrejele anilor care au trecut și a început să-mi depene amintiri din primele luni de după plecarea lor în Anglia. Au fost vremuri în care „Miru”, așa cum îi spune mama ei, știa doar să salute în engleză, iar după doar doi ani de zile a ajuns cea mai bună la învățătură, iar în prezent îi ajută pe copiii englezi la gramatică.

„Reflectam la discuția noastră și depănam amintiri legate de Miru la venirea noastră aici. Știa să salute în engleză. Avea doar 10 ani. După doi ani a ajuns cea mai bună la limba engleză, iar azi ajută și corectează copiii de englezi la gramatică. Este calificată în top-ul pe școală, fiind cea mai bună la limba engleză. Este prezentă la reuniuni și întâlniri pentru elevi iar anul trecut, pentru rezultate deosebite a fost trimisă la facultatea din Oxford pentru schimb de experiență. Este foarte apreciată pentru modul în care se interesează mereu de tot ce este nou și de modul în care sare tot timpul să ajute pe fiecare. La un an după ce am venit aici, Miruna a ajuns pe coperta revistei școlii, ca unul dintre cei mai buni elevi”, povestește Elena Ceuca.

Mama Mirunei vorbește și despre recunoașterea muncii și a performanțelor oricărui om care în îndepărtata Anglie dorește să realizeze ceva frumos și trainic, adăugând că în cazul fiicei sale „nu a contat niciodată că este româncă”.

„Nu a contat niciodată că este româncă. Este suficient să întrebi de ea la recepție și toți știu să te îndrume să-i găsești clasa. Pentru mine a fost surprinzător să o caut într-una din zile și toată lumea să se mobilizeze să o anunțe. Toți zâmbeau când vorbeau de ea, iar azi (joi, 5 mai) la ședința cu părinții profesorii îmi mulțumeau pentru educația pe care i-am dat-o, fiind un copil respectuos și disciplinat. Suntem cu adevărat părinți bogați cu asemenea valori în casă. Rareș, băiatul cel mare este regizor și producător de filme, și mai nou producător la Sky. Eram obișnuiți cu succesul lui, dar acum Miru vine puternic din spate cu alte surprize și nu m-aș mira să fie omul care va scrie scenariile pentru filmele lui Rareș”, spune cu emoție Elena Ceuca.

Miruna Ceuca1

Miruna Ceuca2

Miruna Ceuca3

Miruna Ceuca4

Miruna Ceuca5

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.