„Misiune posibilă” pentru viitorii polițiști din Carei

politisti

Campania „Misiune Posibilă – Șanse egale în alegerea carierei”, aflată la a V-a ediție în acest an, se desfășoară simultan în șapte județe din țară, printre care și în Satu Mare. Scopul acesteia este acela de a facilita înțelegerea misiunii polițiștilor de către elevi aparținând minorităților naționale și de a-i încuraja pe cei care aspiră la această profesie să cunoască mai multe și să-și testeze abilitățile sportive și psihologice.

Informările la clasele a X-a și a XI-a susținute de polițiști cu experiență sunt urmate de posibilitatea oferită elevilor de a aplica pentru o tabără gratuită ce va avea loc în perioada 3-7 august la Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan” din Cluj-Napoca. În această perioadă nouă elevi din județul Satu Mare vor participa la această tabără, selecția acestora urmând a fi făcută de organizatori, respectiv Fundația Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturală Cluj și Școala de Agenți de Poliție „Septimiu Mureșan”.

Activitățile susținute de polițiștii sătmăreni în această campanie s-au încheiat vineri, 12 iunie, ultimele întâlniri având loc la Liceul Teoretic din Carei, respectiv Liceul Reformat din Satu Mare. Peste 250 de elevi din cele două unități de învățământ au aflat despre misiunea polițiștilor și despre profilul psihologic, moral, medical necesar unui viitor polițist, și au fost încurajați să se înscrie pentru selecție la tabăra de orientare profesională, unde își vor putea testa efectiv abilitățile.

Întâlnirile au fost susținute de comisar Simona Săndulescu și inspector principal Felicia Hrihorișan, ofițeri în cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, din Inspectoratul de Poliție Județean Satu Mare, beneficiind de sprijinul structurii de proximitate a Poliției Municipiului Carei, prin prezența agentului șef principal Cristian Mărcui.

În aceeași zi la Carei a avut loc o activitate practică de dirijare a circulației, în cadrul proiectului „Polițist Junior” adresat micilor pietoni. Spre bucuria polițiștilor de prevenire, dar și a polițiștilor rutieri careieni prezenți, inspector principal Ovidiu Păștean și agent șef principal Vasile Hurezan s-a reușit organizarea unei astfel de activități și la Carei.

Cei mai mici elevi ai Școlii Gimnaziale nr. 1 din Carei au avut misiunea de a dirija circulația alături de polițiștii adevărați, echipați cu uniforma specifică polițiștilor juniori. Înainte de a deveni ajutoare pentru polițiști, copiilor le-au fost prezentate direct în teren principalele reguli pe care pietonii și bicicliștii trebuie să le respecte în trafic, polițiștii oferindu-le exemple concrete de participanți la trafic care respectă regulile, dar au putut fi observate și persoane care greșesc.

Experiența unică la care au participat copiii a fost un bun prilej de a conștientiza importanța respectării regulilor și, implicit, de a fi mai atenți la ceea ce se întâmplă în jurul lor, pentru că un viitor polițist, așa cum majoritatea dintre ei se visează, trebuie să fie, în primul rând, un participant la trafic foarte responsabil.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.