Administraţia de la Oraşu Nou şi Racşa e-n plop

Situaţie fără precedent în comunele Oraşu Nou şi Racşa ! Cel puţin până în prezent. Nici una dintre acestea nu are primar, nu are viceprimar şi nu are consiliu local. Deci nu prea are adminstraţie, ceea ce înseamnă că activitatea e blocată. Povestea felului în care s-a ajuns într-o asemenea situaţie este parţial cunoscută de toată lumea cât de cât interesată, astfel încât noi vă vom oferi doar „varianta pe scurt” a acesteia.

Istorie cu ingredient udemerist

După ce localitatea Racşa s-a despărţit de comuna Oraşu Nou pentru a deveni, la rândul ei, comună, pesedistul Toma Betea rămăsese primar la Oraşu Nou. Consiliul local din Oraşu Nou nu se mai întruneşte conform legii, în semn de protest (un protest bine organizat de „Piştike”, adică Ştefan Szabo, nimeni altul decât fostul preşedinte udemerist al Consiliului Judeţean Satu Mare, originar din localitate). Fostul viceprimar de la Oraşu Nou, Teodor Bălaj, a fost numit de prefectul Radu Giurcă primar interimar la Racşa până la organizarea primelor alegeri locale de acolo. Toma Betea îşi depune candidatura pentru funcţia de primar la Racşa şi se întâmplă prima surpriză: doar cu o săptămână înainte de alegeri, prefectul Radu Giurcă îl demite pe Toma Betea din funcţia de primar la Oraşu Nou (aspect despre care noi am scris aici). Demisul atacă ordinul prefectului în instanţă – puteţi citi aici motivarea legală extrem de incisivă a atacului – şi câştigă alegerile la Racşa, dar rezultatul alegerilor încă nu au fost validat nici până la această oră, deci Toma Betea şi Consiliul local Racşa nu-şi pot încă intra în atribuţii. Altfel spus, administraţia locală din aceste două comune este în plop şi plopul undeva în spaţiul intergalactic.

Prefectul „tomneşte” treaba pînă la urmă

Prefectul Radu Octavian Giurcă, referindu-se la situaţia expusă succint mai sus, a declarat pentru Sătmăreanul că „eu mi-am terminat misiunea în ceea ce priveşte alegerile de la Racşa. Le-am organizat, au avut loc în bune condiţiuni, nu au fost nici un fel de fraude, totul a fost legal – deci totul este în regulă din punctul meu de vedere. Urmează ca rezultatul alegerilor pentru fucnţia de primar să fie validat şi apoi în câteva zile se va întruni şi noul Consiliu local în şedinţa de validare a consilierilor, după care se va intra în normalitate. Aşa-zisa întârziere a validării alegerilor ţine de procedurile legale, nu de mine, iar ordinul de demitere a lui Toma Betea de la Oraşu nou l-am dat pentru că am ţinut să se respecte legea. Mai departe, instanţa de judecată va decide ce şi cum.”

În ceea ce priveşte situaţia de la Oraşu Nou, prefectul Giurcă zice că „legea consideră că un consiliu local este dizolvat de drept dacă nu se întruneşte în trei şedinţe lunare consecutive, astfel că, luând în considerare faptul că la Oraşu Nou consiliul nu s-a mai întrunit din iunie, cei de acolo mai au două zile din luna septembrie în care se pot întâlni în şedinţă. Dacă nu o fac, consiliul se dizolvă de drept, noi vom constatata acest fapt conform legii şi vom înainta actele mai departe la guvern. Şi nu cred că este corect să spuneţi că la Oraşu Nou nu mai există activitate administrativă, chiar dacă nu există nici primar sau viceprimar şi nici consiliu local – secretara primăriei coordonează acum întreaga activitate, ea preluând conducerea până la lămurirea lucrurilor.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.