Prefectura câştigă o bătălie – războiul politic continuă

S-a făcut destul de mare “caz” la un moment dat de faptul că, fix în săptămâna premergătoare alegerilor locale din comuna Racşa – în 7 septembrie, mai exact, prin ordinul prefectului Radu Giurcă nr. 409/ 2010 “se constată încetarea de drept a mandatului de primar a d-lui BeteaToma din comuna Oraşu Nou”. Acesta a fost avizat pentru legalitate şi semnat de Sebastian Domuţ, jurist în cadrul Servicului Juridic şi Contencios Administrativ al Instituţiei Prefectului Satu Mare.

Actul emanat a fost motivat de faptul că Toma Betea era primar în exerciţiu al comunei Oraşu Nou şi şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar în noua comună Racşa, considerîndu-se că în această situaţie el s-ar afla într-un caz de incompatibilitate cu oareşce prevederi legale. Conform legii, ordinul trebuia pus în aplicare de îndată.

După ce i-a fost comunicat ordinul prefectural, Toma Betea a atacat în instanţă de contencios administrativ actul care i-a tăiat funcţia în care fusese ales la Oraşu Nou şi a cerut anularea acestuia.

Până atunci, însă, Toma Betea – prin avocatul Ciprian Ardelean – a înaintat instanţei competente a Tribunalului Satu Mare o cerere de suspendare a punerii în executare a ordinului prefectului până la soluţionarea pe fond a cererii de anulare a actului respectiv. Soluţionarea cererii de bază – aia cu anulatul pe veci şi irevocabil a ordinului – nu are încă nici urmă de termen de judecată la Tribunalul Satu Mare pentru simplul şi cinstitul motiv că bunătatea de cerere a fost depusă mai intâi, conform procedurilor legale, tocmai la Instituţia Prefectului, care instituţie nu tare a binevoit să dea vreun răspuns până în prezent deoarece încă se află în termenul legal de 30 de zile în care poate da replica birocratică.

Deocamdată, astăzi, în jurul orei 13, la Secţia Contencios Administrativ a Tribunalului Satu Mare s-a pronunţat de numa-numa’ onorata instanţă asupra cererii de suspendare a punerii în executare a buclucaşului ordin care-l des-scăuna din Primăria Oraşu Nou pe Toma Betea. Dosarul are numărul 10023/83/2010. Instanţa a decis că respinge cererea formulată de Toma Betea. Preşedintele instanţei a fost Nilda Preda Târnoveanu. Soţul dânsei, Gabriel Preda, este vicepreşedinte al organizaţiei judeţene a PDL care a prins – pe filieră politică evidentă – şi ceva funcţie de conducere la o instituţie de-asta deconcentrată, fiind deci un bun coleg de partid cu domnul prefect Radu Giurcă. Nu zicem, Doamne fereşte !, că magistratul Tribunalului Satu Mare ar fi pronunţat o soluţie nefondată atunci când a judecat cererea depusă de pesedistul notoriu Toma Betea – nu zicem pentru că nu avem cunoştinţă (încă) de motivarea sentinţei. Deocamdată, cum ziceam, se ştie doar că această ‘bătăliuţă” juridică a fost câştigată frumos de Prefectură. Toma Betea, care a fost ales primar la Racşa – dar alegerea sa nu a fost deocamdată validată conform legii – va ataca în mod cert prin recurs sentinţa pronunţată azi la Tribunalul Satu Mare. Altfel zis, războiul politic dintre PSD şi PDL continuă.

Un Comentariu la "Prefectura câştigă o bătălie – războiul politic continuă"

  1. Pingback: Administraţia de la Oraşu Nou şi Racşa e-n plop | Satmareanul - ziar online de Satu Mare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.