Lucuț achitat în baza Articolului 16 aliniat 1 litera a) – „fapta nu există”

Vasile-Lucut2

În urma sentinței din data de 18 iunie a Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a României, patronul SC Unicarm SRL, Vasile Lucuț, a fost achitat definitiv într-un dosar în care a fost cercetat pentru cumpărare de influență. În ceea ce privește desfășurarea procesului, magistrații Curții de Apel (CA) Cluj au semnalat câteva nereguli referitoare la înregistrările depuse la dosar, care, potrivit instanței clujene, nu au respectat dispozițiile legale.

În același dosar au fost cercetați, iar apoi achitați de Instanța Supremă și polițiștii Vlad Nicolae Boșca, respectiv Felician Gheorghe Jurj, care după achitarea lor au fost repuși în funcțiile pe care le deţinuseră în cadrul IPJ Satu Mare, înainte de a fi trimişi în judecată.

Iniţial procesul a început la Curtea de Apel Oradea, iar apoi cazul a fost strămutat la CA Cluj.

Potrivit magistraților clujeni în cazul celor trei inculpaţi nu au fost respectate dispozițiile instanței de judecată în ceea ce privește interceptările realizate în dosar. Mai mult decât atât, la dosarul în care a fost cercetat Lucuț nu au fost depuse înregistrările originale, ci copii ale acestora, susțin magistrații CA Cluj. De fapt, Vasile Lucuț, împreună cu cei doi polițiști din cadrul IPJ Satu Mare, au fost achitați pe baza Articolului 16 aliniat 1 litera a) din Codul de Procedură Penală, potrivit căruia „fapta nu există”.

CA Cluj a stabilit că inculpații au fost trimiși în judecată doar în baza unor presupuneri și supoziții. Instanța a concluzionat că nu există nicio dovadă a faptului că omul de afaceri Vasile Lucuț și cei doi polițiști să fi comis infracțiunile de care au fost acuzați de către procurorii DNA.

Sentința CA Cluj a fost atacată cu apel de DNA. Acțiunea procurorilor DNA a fost însă respinsă de către Instanța Supremă, care, la data de 18 iunie, a menținut sentința CA Cluj.

Rechizitoriul întocmit de procurori poate fi citit accesând următorul link: http://www.satmareanul.net/2015/06/19/iccj-vasile-lucut-a-castigat-procesul-cu-dna/

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.