Sătmărenii cu care ne mândrim !

Andrei-BudAndrei-DascaluPaula OnetSilvia-TorokBogdan-Bratis2bianca-timisMaria-FaneaLavinia4Remus-TipleaDaniel-Contdumitru-podac

Ne-am propus în cele ce urmează să vă prezentăm o listă cu sătmărenii care prin performanţele realizate în diferite domenii în anul 2013 ne fac cinste în ţară şi în lume.  Marea lor majoritate, pe cât de buni sunt în ceea ce fac pe atât de modeşti sunt în ceea ce priveşte apariţiile lor în media sătmăreană. Noi am încercat de-a lungul anului trecut să vi-i aducem mai aproape de dumneavoastră realizând cu o parte dintre ei câteva interviuri.

Anul trecut olimpicii români au dominat mapamondul şi la matematică, lot în care sătmărenii se pot mândri cu Andrei Bud, unul dintre cei mai străluciţi reprezentanţi ai ţării la concursurile internaţionale. Anul care tocmai a trecut a fost unul extrem de reuşit pentru negreşteanul Andrei Bud care s-a întors de la Olimpiada Internaţională de Matematică din Columbia cu medalia de bronz. Tot anul trecut acesta a cucerit medalia de aur la Olimpiada Balcanică de Matematică din Cipru. Fostul elev al Liceului Teoretic din Negreşti-Oaş în prezent este în clasa a XII-a la Colegiul Internaţional de Informatică din Bucureşti.

Andrei Dascălu din Carei, împreună cu alţi trei tineri români este „părintele” unei platforme software medicală destinată recuperării pacienţilor cu handicap locomotor. Potrivit specialiştilor, ideea celor patru informaticieni va revoluţiona medicina modernă, proiectul valorând milioane de lire sterline. Pentru a dezvolta platforma software cei patru români au înfiinţat o companie în Marea Britanie, MIRA REHAB, în cadrul căreia Andrei Dascălu este director tehnic. Aplicaţia este testată în mai multe clinici şi România şi Marea Britanie.

Careianca Paula Oneţ a înscris numele judeţului Satu Mare pe coordonatele filmului românesc de succes. Scurtmetrajul „După FEL şi CHIP”, un film regizat de Paula Oneţ a fost selectat să ruleze în pauzele dintre proiecţiile filmelor de lungmetraj înscrise în prestigiosul Festival de Film de la Cannes (Franţa). Pelicula regizată de tânăra din Carei a fost selectată să ruleze şi în cadrul „Astra Film Festival” 2013 de la Sibiu. Totodată, „După FEL şi CHIP” a fost premiat la „DocuArt Fest” 2013, eveniment ce s-a desfăşurat în perioada 26-29 septembrie la Bucureşti. Paula Oneţ este absolventă a Facultăţii de Teatru şi Televiziune a Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca.

Actriţa din Satu Mare, Silvia Torok, a câştigat în 2013 premiul „UNITER” în cadrul galei de la Iaşi. Silvia Torok a fost nominalizată la secţiunea „Debut” pentru evoluţia sa din piesa „Fetiţa din bolul peştelui auriu”. Actriţa a absolvit Liceul Teoretic German „Johann Ettinger” din Satu Mare, iar în 2011 Facultatea de Teatru şi Televiziune din Cluj-Napoca. În prezent, Silvia Torok este actriţă în cadrul Teatrului German de Stat din Timişoara.

Bogdan Bratiş a făcut senzaţie la X Factor România 2013. După o evoluţie de excepţie sătmăreanul nostru s-a calificat în finala competiţiei. Bogdan Bratiş are 17 ani şi este elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din Satu Mare.

Bianca Timiş, elevă în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Doamna Stanca” din Satu Mare a fost desemnată anul trecut „Miss Tourism Queen Romania” în cadrul finalei „Romanian InfoFashion Festival”, eveniment organizat la Piteşti. În acest an sătmăreanca va reprezenta România la un concurs internaţional de frumuseţe ce se va desfăşura în China. Bianca este manechina Agenţiei „Trust Models” din Satu Mare.

Maria Fanea, o copilă de doar 10 ani din Negreşti-Oaş a cucerit anul trecut titlul de campion european la karate, la grupa de vârstă 10-12 ani. Competiţia s-a desfăşurat în perioada 19-23 octombrie la Londra. La aceeaşi competiţie, o altă negreşteancă, Melissa Rotaru a obşinut locul IV. Cele două sportive sunt membre ale Clubului „ZanShin” din Negreşti-Oaş.

Sătmăreanca Lavinia Tătăran este cotată ca fiind una dintre cele mai bune jucătoare de volei din SUA, evoluând în echipa Universităţii Louisiana, Ragin Cajuns. În prezent, Lavinia studiază contabilitate la Universitatea din Lafayette. De altfel, sătmăreanca noastră este una dintre cele mai cunoscute voleibaliste din România, fiind campioană naţională la cadete şi junioare, respectiv dublă vicecampioană la senioare. De asemenea, a făcut parte din lotul naţional de beach volley cu care a participat la Balcaniada din Grecia în 2008 unde a obţinut locul V şi la Campionatul European, organizat tot în Grecia, unde ţara noastră s-a clasat în primele zece naţiuni. În 2012, Lavinia Tătăran a obţinut titlul de „Cea mai bună atacantă a anului”.

Fotografiile lui Remus Ţiplea fac furori pe toate meridianele lumii. Spre exemplu, instantaneele din seria „Bulbucaţii” au fost preluate de prestigioasa publicaţie de peste ocean „Huffington Post”. De asemenea, Remus Ţiplea este şi laureatul Concursului de artă fotografică din cadrul „Photo România Festival”, cel mai important festival de fotografie din Europa de Est. Instantaneele lui Ţiplea au fost publicate anul trecut şi în paginile prestigioasei reviste „National Geographic” în secţiunea „Your Shot” în cadrul unui proiect al conducerii publicaţiei.

Atletul negreştean Daniel Conţ, a urcat pe treapta a III-a a podiumului în cadrul Campionatelor Naţionale de atletism pentru seniori şi tineret ce s-a desfăşurat în a doua parte a lunii august la Bucureşti. Tot anul trecut atletul nostru a cucerit medalia de aur la Campionatele Naţionale Şcolare pentru juniori 1 şi locul I la Campionatele Naţionale pentru juniori 1. Daniel Conţ este legitimat la CS-LPS Satu Mare şi este elevul antrenorului Radu Achim. Sportivul a absolvit Liceul Tehnologic „Ioniţă G. Andron” din Negreşti-Oaş.

Fraţii Dumitru şi Ionuţ Podac ne-au făcut cinste la Concursul internaţional de skandenberg „Ultimate arm fighting – French International Contest of Armwrestling” competiţie organizată la începutul lunii octombrie (2013) la Selesta (Franţa) dar şi la Concursul de skandenberg „X Men”, ce a avut loc pe 23 noiembrie la Paris. Cei doi sportivi au urcat pe podiumul acestor competiţii cucerind o serie de medalii.

Un Comentariu la "Sătmărenii cu care ne mândrim !"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.