Andrei Bud: “Ceea ce se predă în şcoli nu mi se pare matematică, se promovează mai degrabă calculele în detrimentul gândirii logice”

Andrei-Bud

Reporter: Cu toate că, în urma performanţelor obţinute la concursurile de matematică eşti cunoscut în întreaga lume, te rog pentru început să ne spui câteva cuvinte despre tine.

Andrei Bud: Hmmm, câte ceva despre mine? Păi, voi începe cu lucrurile cele mai distinctive şi voi spune că sunt pasionat de cunoaştere şi logică. De adăugat că sunt o persoană calmă şi foarte deschisă la noutate.

R.: Care ar fi definiţia matematicii, în gândirea lui Andrei Bud?

A.B.: Pentru mine, matematica e sinonimă cu gândirea logică. Este una din ştiinţele care stau la baza tuturor lucrurilor.

R.: Ştim bine că matematica este, să zic-aşa, una dintre cele mai „nepopulare” materii de studiu în rândul elevilor. Cu toate acestea tu ţi-ai format o adevărată pasiune pentru lumea numerelor, de unde această dragoste pentru matematică?

A.B.: În principal pentru că am avut un profesor foarte bun, domnul Mihai Big în clasele V-VIII, care mi-a insuflat pasiunea pentru matematică. Un alt motiv ar fi pentru că am reuşit să văd matematica dincolo de manual. Ceea ce se predă în şcoli nu mi se pare matematică, se dau definiţii peste definiţii, problemele au la bază aceleaşi idei repetitive şi se promovează mai degrabă calculele în detrimentul gândirii logice.

R.: Să fi olimpic şi mai cu seamă un olimpic cu performaţele tale presupune o muncă asiduă. Câte ore munceşti pe zi? Ce presupune pregătirea pentru un concurs de rang internaţional?

A.B.: Am învăţat pe parcursul timpului că numărul de ore muncite pe zi este irelevant. Contează mult prea puţin acest lucru. După părerea mea, e nevoie doar de o anumită bază de cunoştinţe şi o sclipire de geniu. Ar fi o ipocrizie să spunem că cineva simte mai mult decât satisfacţie personală într-o astfel de situaţie. Fiecare om se reprezintă în primul rând pe el.

R.: Te rog să treci în revistă concursurile la care a-i participat dar şi performanţele pe care le-ai obţinut în ultimii ani în domeniul matematicii.

A.B.: Argint – Olimpiada Balcanică de Matematică 2011 (Iaşi)
Argint – Olimpiada Internaţională Pluridisciplinară Tuymaada 2011 (Rusia)
Aur – Olimpiada de matematica a Chinei de Vest 2011 (China)
Aur – Olimpiada Balcanică de Matematică 2013 (Cipru)
Bronz – Olimpiada Internaţională de Matematică 2013 (Columbia). Alte distinctii ar fi de prisos, le-am menţionat pe cele mai importante.

R.: Cum sunt privite performanţele unui olimpic internaţional în România? Are viitor un matematician de elită în România?

A.B.: Chiar astăzi vorbeam cu un prieten despre acest lucru, problema principală este că nu prea sunt privite performanţele. Nu e unul din lucrurile care să fie la căutare în România comparativ cu alte ţări, motiv pentru care mulţi olimpici ajung să plece la facultăţi din străinătate. Nu prea există viitor în matematică în România.

R.: Are matematica soluţii la problemele cu care se confruntă în prezent societatea?

A.B.: Nu vreau să aduc în discuţie politica, ţin să menţionez că metoda prin care a reuşit Coreea de Sud dacă-mi amintesc bine, să iasă dintr-un impas economic a fost prin investirea unor fonduri mult mai mari în educaţie. O societate educată ar aduce destule schimbări în bine în România.

R.: Având în vedere performanţele tale presupun că ai fost ofertat de o serie de universităţi de elită din întreaga lume. Ce planuri de viitor are matematicianul Andrei Bud? Unde te vezi peste 10 ani, spre exemplu?

A.B.: Nu universităţile fac ofertele, ci elevii fac aplicaţiile. Cel mai probabil voi rămâne să fac facultatea în România şi atât. Îmi place să trăiesc în prezent, nu să stau şi să mă gândesc într-una la viitor.

R.: De ani de zile eşti plecat la studii în Bucureşti însă, cu siguranţă ai dus cu tine, acolo în suflet, o fărâmă din locurile tale natale. Ce înseamnă pentru tine oraşul Negreşti-Oaş? Dar judeţul Satu Mare?

A.B.: Atât oraşul, cât şi judeţul, reprezintă locul de unde am început să excelez şi au un loc aparte în sufletul meu.

R.: Ce hobby-uri are Andrei Bud? Ce muzică îţi place? Iubeşti poezia ori proza?

A.B.: Printre hobby-uri se numără ping-pong-ul, fotbalul, ieşirile în parc şi la terase cu prietenii, etc. Ca muzică, ascult folk, rock şi metal. Iar în ceea ce priveşte literatura … fiind o persoană obiectivă, trebuie ca opera să aibă mesaje destul de puternice ca să mă impresioneze.

R.: E adevărat că între matematică şi artă există o legătură indisolubilă?

A.B.: După părerea mea, matematica însăşi este o artă, arta de a gândi. Matematica conferă prin ceea ce înseamnă ea momente de genialitate ale gândirii umane. Mi se întâmplă de destule ori să rămân şocat după ce văd sclipirea de geniu a celui care a gândit problema. Matematica chiar este o artă.

 

4 Comentarii la "Andrei Bud: “Ceea ce se predă în şcoli nu mi se pare matematică, se promovează mai degrabă calculele în detrimentul gândirii logice”"

 1. Virgil Enatescu.   16 august 2013 at 12:45 am

  Felicitari pentru interviu.
  Felicitari pentru modul sincer deschis de a gandi si raspunde la intrebari
  nu tocmai usoare.Apreciez ca o prima aproximare
  reusita.
  In viitor sper sa te apropii asimptotic de relitate aceasta fiind o
  lege a progresului
  In concluzie multe felicitari dar efortul continua'!

  Răspunde
  • Andra Drogeanu   18 august 2013 at 8:41 pm

   Inainte manualele de liceu erau cu totul altfel, de exemplu la geometrie lucram mult pe axiomatica, puncte, plane, drepte, locuri geometrice,la un profil mate fizica se lucra mult la clasa, la cu totul si cu totul alt nivel decat acum. La analiza matematica se insista pe continuitatea diferitelor clase de functii, vecinatati, puncte de acumulare…,derivate si in final aj la grafice de functii. Exista manual de geometrie analitica. In cls a XII-a un an intreg lucram la algebra inele, grupuri…si vreau sa spun ca nu ma simteam deloc solicitata, mergea totul de la sine. Si asta se intampla in aproape orice oras de provincie. Nu ne limitam nicidecum la manuale, lucram la mate ca la o integrama. In fine, ideea e ca eram multi buni si intram cu clasele la facultati-in Romania, du pa care ne-am raspandit in toata lumea. Eu am facut fac de matem la Univ Bucuresti dupa 1990, pe atunci se faceau 5 ani de matematica, existau mai multe sectii mate-info, mate-cercetare(aici erau de regula superdotatii, multi din ei au aplicat de prin anul II la univ din SUA), mate pura si mate mecanica. Pacat ca a fost o perioada destul de bulversanta dupa 90, pt un tanar de 18 ani, 24 ani. Se invata, profii erau niste somitati, nu treceai altfel…

   Răspunde
 2. vio   16 august 2013 at 7:27 am

  Felicitari tinere! Imi place enorm logica ta care este adecvata secolului XXI. Din pacate 95% dintre profesori sunt restantieri din acest punct de vedere. Ma bucur ca nu au reusit sa te anihileze. Mult succes in continuare.

  Răspunde
 3. danuta   21 august 2013 at 12:14 pm

  Nu pot sa nu-mi reafirm admiratia sincera si puternica pe care o am pentru mintea ta sclipitoare, pt inteligenta si modestia delicata cu care te exprimi ! Spui : "Cel mai probabil voi rămâne să fac facultatea în România şi atât. Îmi place să trăiesc în prezent, nu să stau şi să mă gândesc într-una la viitor."- imi permiti sa nu fiu de acord ? "Cel mai probabil voi rămâne să fac facultatea în România şi atât" – Nu se poate! Romania este o tarisoara prea mica , indiferenta si saraca pt tine! Va trebui sa accepti o bursa in USA si sa studiezi acolo unde geniul tau va fi sprijinit, acolo unde nu va trebui sa te gandesti la ziua de maine, ci doar la pasiunea ta – matematica! Tu esti cetatean al intregii lumi, nu esti un simplu cetatean roman ! Romania nu-si protejeaza cetatenii geniali ! Ii devora , ii striveste – e prea framantata sa supravietuiasca! Va trebui sa gandesti la viitor, pragmatic, cu inteligenta ta sclipitoare, si sa iei cele mai bune decizii , fara sentimentalismele unui om obisnuit. Tu nu esti un om obisnuit! Nu e permis sa ai destinul unui om obisnuit, trebuie sa ai intreaga lume deschisa in fata ta! LASA CELE MAI BUNE UNIVERSITATI DIN LUME SA SE BATA PT TINE SI ACCEPTA UNA DIN ELE !
  Dascalii satmareni , apoi cei bucurestieni te-au pregatit minunat, au facut totul ca geniul tau sa straluceasca in lume, dar sistemul te frange( asa cum au facut-o si cu ei, cu dascalii tai!) . Urmeaza-ti steaua , e o datorie patriotica, daca vrei, sa reprezinti Romania in lume, aceea Romanie frumoasa de care apartii !…
  Tot respectul si admiratia pt tine! Sa ai intelepciunea celor mai potrivite decizii pt destinul tau! Sa fii sanatos si fericit ! Si puternic ! Pentru ca genial , extraordinar si minunat esti !…

  P.S.Daca am fost un pic "bolovanoasa" imi cer scuze, dar am fost cat se poate de sincera tocmai de dragul tau si din respect pt tine. Ca sa nu te pierzi in sistem…Cu mare drag si admiratie, ma inclin !…

  Răspunde

Scrie un comentariu