Se preiau din nou cereri pentru ajutorul la încălzire

Începând de astăzi se preiau cererile pentru ajutorul la gaz şi lemne pentru perioada de iarnă, acordat din luna decembrie. În cursul zilei, aproximativ 100 de persoane şi-au depus cererile la Serviciul Public de Asistenţă Socială şi cum era de aşteptat majoriatea au fost pensionari.

Până în data de 10 decembrie, sătmărenii îşi pot depune cererile la sediul SPAS. Conducerea SPAS Satu Mare recomandă beneficiarilor de acest ajutor social să vină să îşi depună cât mai repede actele la sediul instituţiei, pentru a se evita îmbulzeala şi nervii consumaţi în ultima zi de depunere.

Persoanele care îşi aduc în această perioadă cererile vor beneficia de ajutor la încălzire din luna decembrie 2010 până în martie anul viitor şi sunt în marea lor majoritate persoane care nu au avut actele necesare la dosar luna trecută. În acest an s-au adus mai multe modificări legislaţiei care reglementează acordarea acestui ajutor. Multe persoane s-au prezentat la SPAS Satu Mare cu dosarul incomplet, fiind nevoiţi să facă multe drumuri pentru a avea toate actele necesare. O parte din sătmărenii care au solicitat ajutor luna trecută, nu au putut beneficia de bani, deoarece nu au prezentat la dosar contractul de vânzare cumpărare al locuinţei, care să rezulte calitatea de proprietar, sau contractul de închiriere. De asemenea unele persoane aveau lipsă o adeverinţă de la şcoală, sau cea de la Finanţe, prin care se demonstra că nu realizează venituri impozabile provenite din chirii sau alte activităţi cu caracter independent.

Faţă de cei 8000 de beneficiari câţi au fost anul trecut, în acest an aproximativ 4000 de sătmăreni primesc acest ajutor, şi asta datorită condiţiilor impuse de noua legislaţie. Astfel, cei care deţin peste 10 ari de pământ, au maşină cu peste 1600 cm3 sau au în proprietate două imobile, nu primesc ajutorul pentru încălzire. Persoanele care au minţit în declaraţiile pe propria răspundere privind deţinerea acestor bunuri riscă dosar penal şi vor fi obligate să restituie sumele primite. Sătmărenii care au un venit sub 615 lei net pe membru de familie pot beneficia de ajutor pentru încălzire, acesta acordându-se lunar si fiind cuprins între 19 şi 262 de lei la gaz şi între 16 şi 54 de lei la lemne.

Potrivit Şefului Biroului Prestaţii Sociale SPAS, Adrian Bălaj în acest an numărul celor care au rămas fără un loc de muncă a crescut simţitor, aceştia fiind încadraţi în alte plafoane de ajutor social. Pentru a veni în sprijinul populaţiei reprezentanţii SPAS au schimbat orarul: astfel actele se pot depune în perioada 2-10 decembrie, în fiecare zi lucrătoare între orele 8:00 şi 14:00.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.