„Nebunul și călugărița”, la Teatrul de Nord (Foto)

Secția Română a Teatrului de Nord reia duminică, 18 februarie, la ora 19.00, în Sala Studio, spectacolul „Nebunul și călugărița” de Stanisław Ignacy Witkiewicz. Regia artistică îi aparține lui Vadas Lászlo, scenografia lui Albert Alpar.

Din distribuție fac parte: Ciprian Vultur, Roxana Fânață, Stelian Roșian, Alina Negrău, Cătălin Mareș, Radu Botar, Tibor Székely, Cristian But și Narcis Bliderean.

Piesa „Nebunul şi călugăriţa” sau „Nu există rău care să nu se preschimbe într-un rău şi mai mare”, scrisă în 1923, are drept erou o figură clasică pentru Witkiewicz: un poet aclamat, aflat într-un cămin psihiatric, a cărui voce este anihilată de autorităţile absurde ale birocraţiei ştiinţifice şi ale bisericii. Pentru Witkiewicz este irelevant dacă poetul este un vizionar sau un impostor; conform propriilor convingeri, orice impuls artistic se manifestă inevitabil la graniţa nebuniei.

„Nebunul şi călugăriţa” este un manifest, o concluzie sumbră a unei analize minuţioase a trecutului, prezentului, dar şi a viitorului societăţii, care în viziunea autorului poate fi prezis cu uşurinţă prin simpla analizare a evenimentelor trecute.

Spectacolul se joacă în afara abonamentelor, iar prețul unui bilet este de 18 lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.