China devansează SUA la consumul de energie

China a devenit cel mai mare consumator de energie din lume, în detrimentul Statelor Unite, care au deţinut această poziţie mai mult de un secol, potrivit datelor Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE), citată de Wall Street Journal.

China a consumat 2.252 de milioane de tone de echivalent petrol anul trecut, cu 4% mai mult decât SUA, care au folosit 2.170 milioane de tone echivalent petrol, potrivit AIE. Unitatea de măsură echivalent petrol include toate tipurile de energie consumate, respectiv petrol, cărbune, energie nucleară, gaze naturale şi energie regenerabilă.

Datele reflectă modul în care recesiunea economică globală a lovit SUA mai dur decât China, dar şi creşterile puternice ale consumului înregistrate de industria chineză. În urmă cu zece ani, China consuma jumătate din cantitatea de energie necesară SUA.

“Depăşirea SUA de către China simbolizează începutul unei noi epoci în istoria energiei”, a afirmat, într-un interviu, economistul şef al AIE, Fatih Birol. SUA au fost cel mai mare consumator de energie de la începutul secolului trecut. China a depăşit în 2007 SUA şi din postura de cel mai mare poluator cu dioxid de carbon.

3 Comentarii la "China devansează SUA la consumul de energie"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.