Varsta mica de la care copiii stau pe internet, riscuri și expunere

În 2019, vârsta medie de începere a utilizării internetului era de 9 ani, în timp ce în 2023 aceasta a scăzut la 8,2 ani.

Aceasta este semnificativ mai scăzută la respondenții sub vârsta de 12 ani (6,8 ani vs. adolescenți 9 ani), la cei de gen masculin (7,8 ani, comparativ cu 8,5 în cazul fetelor) și la copiii care locuiesc în mediul urban (7,7 ani, comparativ cu 8,9 în cazul copiilor din mediul rural). Dacă în 2019, rețelele sociale precum Facebook și Instagram erau cele mai populare, în 2023, Instagram, TikTok, Discord, Snapchat și BeReal sunt semnificativ mai mult utilizate de copii și tineri, iar impactul influencerilor online devine semnificativ, așa cum arată concluziile studiilor sociologice efectuate de Salvați Copiii România, în mod periodic, între 2019 și 2023 și interacțiunile cu copiii în activități de consiliere oferite de echipe multidisciplinare.

Organizația Salvați Copiii a lansat Ghidul siguranței pe Internet, în cadrul unui eveniment organizat la Colegiul Național Gheorghe Lazăr din București, desfășurat sub forma unui panel de discuții, unde au fost dezbătute schimbările necesare în societatea românească pentru a proteja mai bine copiii în mediul online, punând accent pe aspectele legislative și educaționale.

La dezbatere au luat parte, alături de specialiștii Salvați Copiii, reprezentanţi ai autorităților și partenerilor programului de siguranță online: dna Alina Gorghiu, Ministru, Ministrul Justiției, dna Ligia Deca, Ministru, Ministerul Educației, dna Natalia Intotero, Ministru, Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, dl. Nicolae-Gabriel Gorunescu, Vicepreședinte, ANPDCA, dl Inspector principal de poliție Vasile Georgel, Directia Siguranta școlară, Inspectoratul General al Poliției Române, dl Lucian Cismaru, Președintele Consiliului Municipal al Elevilor București.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.