Austeritate în România. Klaus Iohannis a promulgat legea privind măsurile fiscale

Președintele României, Klaus Iohannis, „a semnat joi, 26 octombrie 2023, decretul pentru promulgarea Legii privind unele masuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilității financiare a României pe termen lung (PL-x 546/26.09.2023)”, a anunțat astăzi site-ul Presedintiei Romaniei.

Vă amintim că Guvernul și-a asumat răspunderea pentru acest pachet de măsuri fiscale prin care sunt introduse și majorate taxe. În plus, pachetul prevede și eliminarea anumitor facilități fiscale, lucru care a provocat mari controverse.

Joi, 19 octombrie, premierul Marcel Ciolacu a declarat că, imediat după promulgare, aceste măsuri vor intra în vigoare. „În momentul în care legea este promulgată”, anunța el.

Potrivit noii legi promulgate, microîntreprinderile urmează să plătească un impozit de 1% pe cifra de afaceri. Acesta poate ajunge până la 60.000 euro pe an. În plus, firmele cu afaceri de peste 50 de milioane de euro vor plăti și ele același procent din cifra de afaceri.

Impozitul va rămâne la 16% din profit, dar nu mai puțin de 1% din cifra de afaceri, potrivit legii. În schimb, nu vor plăti aceast taxă companiile care desfășoară exclusiv activități de distribuție/furnizare/transport de energie electrică și gaze naturale.

Pachetul de măsuri prevede și un impozit suplimentar de 2% pe cifra de afaceri pentru bănci. Totodată, firmele din domeniul petrolului și gazelor vor plăti un impozit suplimentar dacă au afaceri care depășesc 50 milioane de euro.

Pachetul anunță și obligativitatea de a plăti CASS a angajaților din construcții, agricultură și industria alimentară. În plus, cei din domeniul de IT vor fi scutiți de impozit doar dacă au venituri sub 10.000 lei.

În plus, măsurile includ creșterea TVA pentru anumite produse, dar și obligativitatea de a plăti un impozit special a celor care dețin imobile mai scumpe de 500.000 euro.

Totodată, este prevăzută și o creștere a accizelor la țigări și alcool.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.