Drepturile tinerilor din sistemul de protecţie a copiilor

Zeci de tineri din județul Satu Mare, cu vârsta peste 17 ani, aflaţi în sistemul de protecţie specială, au participat astăzi la o campanie de conștientizare și informare cu privire la drepturile de care pot beneficia în cazul în care vor dori să părăsească sistemul la împlinirea vârstei de 18 ani. Campania a fost inițiată de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse (MFTES), cu sprijinul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Satu Mare și a Consiliului Județean Satu Mare.

La eveniment a participat și secretarul de stat în cadrul MFTES, Anca Minodora Costin Hendea, care a subliniat importanța continuării educației tinerilor și după împlinirea vârstei de 18 ani și a pus accent pe măsurile de sprijin oferite de stat până la vârsta de 26 de ani, pe măsurile de consiliere pentru integrarea socio-profesională. De asemenea, le-a vorbit tinerilor despre drepturile și obligațiile lor în societate și despre importanța alegerilor în viață.

Președintele Pataki Csaba a subliniat rolul important pe care îl are Consiliul Județean Satu Mare în susținerea sistemului social, și a amintit de fondurile nerambursabile pe care instituția le oferă an de an, prin Legea 350/2005, ONG-urilor care dezvoltă proiecte pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile.

“Copiii sunt adevăratele comori ale județului Satu Mare, fie că trăiesc în familii, fie că trăiesc în sistemul de protecție socială. De aceea, dragi tineri, este foarte important dialogul pe care îl avem astăzi cu voi, este foartă importantă deschiderea cu care vă expuneți problemele, astfel încât noi, autoritățile, să găsim cele mai bune soluții pentru rezolvarea lor. Este în interesul nostru, al tuturor, ca după ce veți părăsi sistemul de protecție socială să menținem o relație foarte bună, bazată pe respect reciproc. Noi vom rămâne mereu acele “familii” cărora vă puteți adresa cu încredere la orice vârstă” – le-a transmis tinerilor, președintele Consiliului Județean Satu Mare, Pataki Csaba.