Weekend de sărbătoare pentru a marca cea de-a 20-a aniversare a Teatrului de Păpuși Brighella.

Cele două zile de sărbătoare au început sâmbătă în sala teatrului de păpuși de la Casa Meșteșugarilor, locație ce marchează cel de-al doilea cămin al păpușarilor. Nagy Regina , conducătoarea trupei de păpuși, și Bessenyei Gedő István, directorul Trupei Harag György, au întâmpinat publicul prezent la sărbătoarea trupei de păpuși. Înainte de aceasta, participanții au avut ocazia de a vizita o expoziție de păpuși și  de fotografii realizat dintr-o selecție a celor două decenii de existență.

Nagy Regina, directorul fondator al trupei, a mulțumit sprijinul tuturor celor care, de-a lungul anilor, au sprijinit  evoluția și dezvoltarea profesională a teatrului de păpuși. A mulțumit munca lui Bandura Emese, care, timp de zece ani, a fost director al companiei, și care, apoi i-a predat înapoi ștafeta.

Liderul păpușarilor a vorbit și despre începuturi. În urmă cu 25 de ani, ideea de a crea un teatru de păpuși în Satu Mare a fost un vis al mamei sale, Rebel Erzsébet. Prin intermediul fundației sale, a fost anunțat un curs de formare de păpuși, coordonat de marea doamnă a teatrului de păpuși din Transilvania, Kovács Ildikó. Un grup de tineri foarte entuziaști s-au adunat și au început să repete într-un spațiu provizoriu. Era un spațiu mic destinat teatrelor de păpuși, puțin mucegăit, dar, totuși, al lor. Au invitat acolo copiii, care au și venit în număr mare, dovedind că există cerere pentru așa ceva în Satu Mare. După ani de muncă asiduă, de bătăi la ușă, de rugăminți, de zâmbete, de plânsete, a sosit decizia oficială: din toamna anului 2003 teatrul de păpuși a devenit parte a Trupei Harag György.

„Da, a ajuns la vârsta majoratului și, ca în cazul unui copil, nu te poți gândi la faptul că timpul zboară. Dar când mă gândesc mai bine, cred că doar pentru mine a trecut atât de repede. 20 de ani e timp lung și amândouă am împărtășit educația „acestui copil”. Eu am luptat pentru a-l pune pe picioare, să fie văzut și să facem primii pași cu ce am primit de ici-colo. Mulți au zâmbit și s-au întrebat oare ce vrem noi cu acest proiect. Spuneau că teatrul de păpuși nu este  teatru adevărat, iar acest entuziasm copilăresc  va dispărea curând. Suntem bucuroși să anunțăm că nu a dispărut nici astăzi. Este aici, este viu, este puternic, este din ce în ce mai puternic, iar acum toată lumea știe că este cu adevărat necesar, pentru că educă, pentru că te face să râzi, pentru că îți oferă o experiență unică.” – a declarat Nagy Regina.

Bessenyei Gedő István, directorul Trupei Harag György, a rememorat sale amintirile din copilărie, când în Satu Mare nu exista deloc teatru de păpuși, iar el a văzut o astfel de minune doar la Târgu Mureș.

„Dar de ce vă spun toate astea în loc să vă spun adevărata poveste a Teatrului de Păpuși Brighella? Pentru că cel mai mare lucru pe care l-ați realizat în ultimii 20, sau 25 de ani, dacă vreți, este tocmai acest miracol: că există un teatru de păpuși în Satu Mare. (…) Astăzi, în 2023, avem acest basm de 20 de ani în Satu Mare. Este al nostru. Voi l-ați visat, voi l-ați construit și împreună vom avea grijă de el, pentru că este comoara noastră comună:  este regatul  viitorilor regi și regine. Numai noi știm, numai voi știți, câți dragoni au trebuit să lupte pentru el. Dar iată-l aici – și este al nostru”, a precizat.

Teatrul KL din Balatonlelle a fost  invitatul de onoare al  weekendului aniversar, cu două spectacole pentru adulți și două spectacole pentru copii. Spectacolele pentru copii i-au făcut și pe părinți să râdă cu lacrimi, în timp ce spectacolele de păpuși pentru adulți i-au făcut pe spectatori atât să mediteze, cât și să râdă.

Este important de menționat că a doua zi a weekend-ului festiv s-a desfășurat în aer liber, în parcul de lângă Turnul Pompierilor. De la Teatrul de Nord până acolo, cei prezenți au fost conduși de artiștii pe picioroange a trupei VagaBanda din Miskolc. Iar apoi, părinții și copiii din Satu Mare și-au putut arăta talentele actoricești în cadrul unui bâlci de comedie.

Pe lângă spectacolele de păpuși în aer liber de duminică ale Teatrul KL și Trupa Brighella a evoluat cu spectacolul de mare succes, Masă, așază-te! Nu doar spectacolele de păpuși, ci și personalul Serviciului de Ajutor Maltez  au asigurat o atmosferă bună, căci au așteptat și ei copii cu diverse programe de divertisment. Copiii au desenat și au pictat, iar Teatrul de Păpuși Brighella au acordat premii pentru munca lor depusă. În același timp, grație Rețelei Fermierilor din  Partium, au fost puse la dispoziția copiilor fructe proaspete.

Evenimentul s-a încheiat cu un concert: formația PhoenixSM a interpretat poeziile pentru copii ale învățătoarei Török  Enikő din Satu Mare. La finalul concertului, muzicienii au delectat publicul cu cântece proprii.