Focare de pestă porcină africană la Santău, Sanislău și Urziceni

Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat, azi 14 august 2023, de urgență, ședința Unității Locale de Decizie (ULD).

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța a informat membrii ULD despre apariția unor focare de pestă porcină africană la gospodării individuale de pe raza localităților Santău, Sanislău și Urziceni, respectiv la 2 gospodării din Sanislău și câte una din Santău și Urziceni.

S-a adoptat Decizia Nr. 19 din 14.09.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul și combaterea pestei porcine africane în exploatațiile identificate și în zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatațiile afectate, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere. S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale si ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucişi, sacrificaţi si morţi.

Zonele de restricţie (protecţie şi supraveghere) în jurul focarelor cuprind:

– Sanislău cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Sanislau, Ciumesti.

– Santău cu o rază de 3 km, incluzând localitatile: Santău, Valea Morii

– Urziceni cu o rază de 3 km, incluzând localitatea: Urziceni

– Exploatatie comercială:- SC Samsuin Land Srl.

Zona de supraveghere în jurul focarelor a fost stabilită astfel:

– din Sanislau cu o rază de 10 km, incluzând localitatile: Horea, Berea, Viisoara, Foieni, Marna Noua, Carei, Ianculesti, Tiream, Petresti, Vezendiu, Portita, Irina, Dindestiu Mic, Piscolt, Resighea, Scarisoara Noua;

– din Santău cu o rază de 10 km, incluzând localitatile: Hotoan, Căuaș, Ghilești, Cig, Sărăuad, Tășnad, Cehăluț, Blaja, Cean, Săuca, Silvaș, Chisău, Becheni, Sărvăzel, Piru Nou, Sudurău, Irina, Portița, Vezendiu;

– din Urziceni cu o rază de 10 km, incluzând localitatile: Berveni, Lucăceni, Cămin, Căpleni, Carei, Marna Nouă,Foieni, Berea, Ciumești, Viișoara, Uriceni Pădure,

– Exploatatii comerciale: SC Mastvet SRL, SC Calato Pig SRL, SC Kovaser Prod SRL, II Olti Agoston, SC PorkMat SRL, SC Porki Pig SRL, SC Boar Station Cămin SRL

Prefectul Radu Roca solicită tuturor instituțiilor responsabile implementarea planului aprobat astăzi pentru controlul focarelor locale de pestă porcină africană iar pe termen lung identificarea și implementarea măsurilor pentru depistarea, verificarea, descurajarea și sancționarea transporturilor clandestine, ilegale sau frauduloase de animale vii, acțiuni importante pentru prevenirea răspândirii gripei aviare și a pestei porcine africane.

”Numărul focarelor de pestă porcină este din nou în creștere, chiar și în localități unde deja există stabilite măsuri de control. Este necesară o intensificare a măsurilor de verificare a procedurilor stabilite. De asemenea am dispus ca de acum înainte la ședințele în care se decid măsurile de control și combatere a pestei porcine să fie prezenți și primarii din localitățile respective, pentru că eficiența măsurilor depinde mult și de implicarea autorităților locale. Numărul de ferme de producție în domeniul creșterii porcilor care sunt afectate de măsurile de restricție a circulației animalelor este în creștere, pierderile economice în această situație ar putea fi semnificative. Stingerea focarelor depinde de implementarea corectă, susținută și în termen a măsurilor dispuse azi.”- prefect Radu Roca.