Ce efecte are asupra României ciclonul Daniel

Șefa ANM, Elena Mateescu, a explicat faptul că, în acest moment, în țările din apropierea noastră se produce o răcire bruscă a aerului, după o perioadă cu temperaturi foarte mari. Șefa ANM a precizat că ciclonul Daniel, care face ravagii în Europa, își face simțită prezența și în România, în special în zona litoralului, acolo unde înregistrăm vânt foarte puternic.

„Fenomenele meteorologice sunt unele extreme, într-o dinamică explozivă, pentru că și aici vorbim practic de o ciclogeneză explozivă a ceea ce poate însemna schimbul de masă de aer foarte cald și rece, având în vedere modul de formare a acestor tipuri de cicloni mediteraneeni, încărcați cu o masă de aer foarte ridicată.

Într-adevăr, și pe fondul aerului tropical anterior, pentru că ne amintim, Grecia a înregistrat temperaturi record și practic multe zile a înregistrat temperaturi peste 40° și atunci când se face schimbul de masă de aer în direcția acelor de ceasornic, specific pentru zona emisferei nordice, atunci când vorbim de cicloni de origine tropicală, practic, pentru că diferențele sunt foarte mari, nucleul acela încărcat cu foarte multă căldură.

Practic observăm nuanțele de roșu, care înseamnă cantități enorme de precipitații sub cod roșu, dar partea ionică, în special insulele, pe cantități de precipitații, în timp ce restul părții de sud a Greciei sub avertizare de cod roșu de intensificări mari ale vântului, viteze peste 80-100km/h.

Si Spania a fost lovită, sudul Italiei, Croația și practic și Grecia cel mai mult, pentru că intensitatea traiectorii, așa cum spuneam, diferențele foarte mari de temperatură și aerul foarte umed a dus la ceea ce înseamnă ciclogeneza explozivă a acestui ciclon „Daniel” care a determinat practic și scăderea temperaturilor cu 10-15° brusc.