Noi măsuri împotriva șoferilor care conduc sub influența alcoolului sau drogurilor

Autorul Legii Anastasia, senatorul Robert Cazanciuc, anunță noi masuri dure împotriva șoferilor care conduc beți sau drogați. Printre măsuri se regăsește anularea dreptului de a conduce pentru 10 ani.

Conform celor declarate de Cazanciuc se va analiza legislația europeană și practica CCR pentru cadrul legal care să permita chiar și confiscarea autovehiculului condus de către o persoană aflată sub influența drogurilor sau a substanțelor psihoactive.

“Deosebit de Legea Anastasia care îi trimite la închisoare pe cei care ucid pe șosele oameni nevinovați, urcați la volan băuți, drogați sau fără permis, am propus, astăzi, în forul de conducere al PSD, acțiuni concrete, considerând că pentru fapte extreme este nevoie de legi adecvate. Un pachet de măsuri mai larg, 12 identificate într-o primă etapă, îi vizează pe cei care fac trafic sau consumă droguri.” mai declară Canzanciuc printr-o postare pe rețele de socializare.

Printre măsurile concrete discutate se află și dotarea poliției cu scannere mobile pentru verificarea autoturismelor sau dotarea Poștei Române cu aparatura necesară de scanare a tuturor pachetelor care intră în România pentru a primi viza „liber de droguri”, precum și proceduri clare pentru toate firmele de curierat internațional.

Una dintre propunerile apreciate ca fiind utile a fost și posibilitatea oferită părinţilor de a deconta 2-3 teste anuale prin care să se depisteze eventualul consum de droguri de către minori, iar în situația unor teste pozitive decontarea unui număr de 10 ședințe de consiliere psihologică. Atât testele cât și consilierea vor fi efectuate în deplină confidențialitate. Au fost formulate de asemenea propuneri de efectuare de teste cu sprijinul școlilor și acordul părinților.
Cred că depistarea și tratarea timpurie a consumului de droguri pot salva de la dependență.