Focare de pestă porcină africană la Santău, Sanislău și Odoreu

Prefectul Radu Roca, în calitate de președinte al CLCB – Centrului local de combatere a bolilor Satu Mare a convocat , azi 30 august 2023, de urgență, ședința Unității locale de decizie (ULD).

Directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Satu Mare, Nicolae Dumuța a informat membrii ULD despre apariția unor focare de pestă porcină africană la mai multe gospodării de pe raza localităților Santău , Sanislău și Odoreu. Mai precis la o gospodărie din Santău , una din Sanislău și șase gospodării din Odoreu.

S-a adoptat Decizia Nr. 17 din 30.08.2023 privind aprobarea Planului de măsuri pentru focarele de pestă porcină africană din localitatățile Santău, Sanislău și Odoreu și zonele considerate de risc crescut care va fi transmisă pentru implementare tuturor Unităților Locale de Sprijin (UAT).

Principalele măsuri stabilite azi privesc catagrafierea și inspecția animalelor receptive din exploatația afectată, restricționarea mișcării animalelor și stabilirea zonelor de protecție și supraveghere.

S-a impus interdicţia de scoatere din exploataţiile afectate a furajelor pentru animale, a gunoiului de grajd, materiale si ustensile posibil contaminate, respectiv au fost dirijate spre denaturare cadavrele porcilor ucişi, sacrificaţi si morţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.