Etica se referă la principiile morale care guvernează viața și comportamentul unei persoane, în special modul în care aceasta realizează anumite activități. Pe scurt, tot ceea ce faci într-o zi sau chiar într-o oră poate fi guvernat de etică.
Acest concept are în vedere principiile morale ale populației – anume ce este moral sau nu. Totuși, moralitatea capătă noi înțelesuri datorită tehnologiilor precum AI. Acest tip de tehnologie se pare că are un impact direct asupra confidențialității și responsabilității sociale.
Implicit, AI afectează modul în care etica este resimțită – poate în curând chiar modul în care aceasta este definită în detaliu.
Care este influența AI, pe scurt?
AI (inteligența artificială) este momentan un avantaj major pentru toate industriile de pe glob. Evident, mediul online se bucură cel mai mult de AI, operatori de cazino precum NetBet adăugând funcționalități aferente în mod constant. Acestor funcționalități se alătură și parteneri și investiții, desigur.
Inteligența artificială și aplicațiile acesteia pot fi și sunt folosite în orice industrie și domeniu de activitate. Acum nu se întâmplă acest lucru, dar conceptul nu este departe de realitate.
Ce este responsabilitatea socială?
Termenul pe care mulți probabil nu îl pot defini din titlu este cel de responsabilitate socială. După ce vei afla definiția, îți vei da seama și de ce AI poate avea un impact negativ asupra modului în care este percepută această responsabilitate.
Mai exact, responsabilitatea socială se referă la faptul că indivizii, firmele și companiile trebuie să lucreze în mod activ pentru comunitate. Aceștia trebuie să acționeze în interesele mediului în care trăiesc și ale societății.
În altă ordine de idei, grupuri cu destul de multă putere pot stabili care anume sunt cele mai bune interese. De exemplu, confidențialitatea poate fi considerată ca dăunătoare pentru interesele societății, din motive evidente.
Etică în tehnologie – cum se gestionează provocările?
Provocările sunt gestionate cu dificultate. Abia recent, la câțiva ani buni de la apariția uneltelor AI care creează artă în mod automat, a fost promulgată legea conform căreia lucrările realizate prin AI nu sunt protejate de legea drepturilor de autor.
Acesta este un pas major, dar care poate a venit prea târziu, mai exact după ce multe persoane deja au folosi opere AI pentru a se îmbogăți. Acest lucru este o problemă, deoarece arta creată prin AI este bazată pe o bază de date de lucrări artistice deja existente. Evident, autorii acelor lucrări folosite ca și fundație nu primesc absolut nimic de pe urma AI.
Confidențialitatea și intimitatea au și ele de suferit. Sistemele de supraveghere video erau folosite doar în cazul unei spargeri, de exemplu, pentru a identifica făptașii. Totuși, cu ajutorul unei implementări AI, camerele video pot evalua în mod constant și real eficiența angajaților dintr-o unitate HoReCa sau un depozit.
Acesta este doar un simplu exemplu, ramificațiile posibile fiind mult mai înfricoșătoare. Un exemplu ar fi sistemul de credit social aplicat în China, sistem pe baza căruia unui individ îi pot fi interzise anumite lucruri sau lua anumite drepturi. Mai exact, încrederea unei persoane nu este câștigată, ci verificată și evaluată în mod constant. Sistemul se aplică momentan doar la nivelul afacerilor și instituțiilor guvernamentale, dar viitorul este ca de obicei, nesigur.
Ce este sigur este faptul că dezvoltările tehnologice vor schimba, mai mult sau mai puțin, conceptele de etică, intimitate, confidențialitate și responsabilitate socială!