O stea ar putea deveni unul dintre cei mai puternici magneţi din Univers. Ce spun astronomii ?

Astronomii au descoperit o stea care pare pe cale să devină unul dintre cei mai puternici magneți din Univers. HD 45166 se află la o distanță de 3.000 de ani-lumină și a fost observată cu ajutorul mai multor telescoape amplasate peste tot pe Pământ.

Bogat în heliu, acest mastodont interstelar este de câteva ori mai mare decât Soarele nostru, dar experții sunt mai interesați de ceea ce îl așteaptă după moarte, când cred că va deveni un magnetar.

Aceste stele moarte super-dense se mândresc cu câmpuri magnetice ultra-puternice – cele mai puternice care există.

Magnetarii sunt de cel puțin un miliard de ori mai puternici. În cazul în care HD 45166 este într-adevăr pe cale să devină unul, moartea îl va vedea prăbușindu-se sub propria gravitație și devenind o stea neutronică extrem de compactă cu un câmp magnetic de aproximativ 100 de trilioane de gauss.

Dacă un magnetar ar apărea la aceeași distanță ca Luna, ar fi suficient de puternic pentru a șterge datele de pe fiecare card de credit de pe Pământ.

În prezent, în Univers există doar 31 de magnetari cunoscuți, deși astronomii bănuiesc că există milioane de magnetari inactivi care așteaptă să fie descoperiți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.