Perioada de glorie a handbalului masculin romanesc

In Romania zilelor noastre handbalul feminin este cu mult peste cel masculin, intrucat acesta a intrat intr-un imens con de umbra.

Cei mai tineri insa habar nu au ca am fost de 4 ori campioni mondiali la handbal masculin. Acest articol este in special pentru ei.

Campionatul Mondial din 1961

Mondialul din ’61 a avut loc in Germania de Vest intre in primele 12 zile ale lunii martie si au participat doar 12 echipe.

Pe mondialele de handbal pariaza foarte multi romani. Daca esti interesat, poti sa introduci un cod bonus la Favbet si sa incepi si tu sa mizezi pe acest sport foarte popular.

Toate cele 12 nationale de handbal au fost impartite initial in 4 grupe in care erau cate 3 echipe. Primele doua clasate din fiecare grupa se calificau in grupele principale, care urmau sa fie doar 2 la numar. Finala se juca intre castigatoarele celor doua grupe principale.

In prima faza a competitiei, Romania a terminat pe locul al 2-lea in grupa C, dupa Cehoslovacia, dar peste Japonia. Le-a surclasat apoi in grupa principala pe Germania de Vest, Danemarca si Norvegia.

In finala a invins-o pe Cehoslovacia, cu 9-8, iar in echipa noastra straluceau printre altii Mircea Costache II, Petre Ivanescu sau Cornel Otelea.

Mondialul de Handbal Masculin din 1964

Editia cu numarul 5 al acestui turneu final s-a desfasurat in Cehoslovacia. Primul meci a fost pe 6 martie, iar finala a avut loc pe data de 15 martie. De data aceasta, la acest Campionat Mondial, concurenta a fost si mai mare pentru ca acum nu mai erau 12 echipe, ci 16.

Cele 16 selectionate erau repartizate in 4 grupe de cate 4 echipe. Primele 2 clasate din fiecare grupa se calificau mai departe in grupele principale, care erau 2 la numar si in care concurau cate 4 echipe. In cele din urma castigatoarele acestor grupe jucau marea finala.

Romania a terminat pe locul intai in prima faza a grupelor, peste Uniunea Sovietica, Norvegia si Japonia. Apoi, in grupele principale a fost peste Cehoslovacia, Uniunea Sovietica si Danemarca. Romania invingea cu 25 la 22 Suedia in finala de la Praga, iar jucatorul nostru, Hans Moser, a fost golgheterul competitiei.

CM Handbal Masculin din 1970

Franta a fost gazda acestui turneu final, al 7-lea din istoria acestui sport. Competitia a inceput pe 26 februarie si s-a incheiat la data de 8 martie. Si la acest Campionat Mondial au fost tot 16 echipe, la fel ca in precedentul in care Romania reusise sa ridice trofeul.

In prima faza, sistemul competitional era destul de asemanator pentru ca cele 16 selectionate erau repartizate tot in 4 grupe. S-a scos insa partea cu grupele principale, iar acum, dupa prima faza a grupelor se trecea rand pe rand prin sferturi, semifinale si in cele din urma aveam finala.

Ai nostri nu au avut cel mai bun start in competitie pentru ca au terminat pe 2 in grupa C, dupa Germania de Vest, dar peste Franta si Elvetia.

In sferturi au trecut de Suedia cu 15-13, iar in semifinale de Danemarca cu 18-12. S-au impus in finala cu 13 la 12 in fata Germaniei de Vest si printre cei mai importanti jucatori de la noi erau Cristian Gatu, Cornel Otelea si Gheorghe Gruia.

Turneul final din 1974

Acest Campionat Mondial de Handbal Masculin s-a desfasurat in Germania de Est in perioada 28 februarie 10 martie. Dadeau piept 16 selectionate, iar acest turneu final avea sa fie ultimul de acest gen in care Romania ridica trofeul suprem.

S-a revenit la sistemul competitional care era la Campionatul Mondial din 1964. Asadar, cele 16 echipe erau reprezentate in prima faza in 4 grupe. Primele 2 clasate mergeau in grupele principale, iar castigatoarele acestora urmau sa joace marea finala intre ele.

Romania a terminat pe 2 in grupa B, peste Polonia, Suedia si Spania si apoi a fost in grupa principala 1 unde le-a devansat pe Polonia, Cehoslovacia si Danemarca. In finala a castigat cu 14 la 12 in fata tarii gazda, Germania de Est. Stefan Birtalan a fost golgheterul competitiei cu 43 de reusite.

Nationala noastra de handbal masculin mai are si un argint la Mondialul din 1959, dar si doua medalii de bronz la turneele finale din 1967 si 1990. La Jocurile Olimpice are un argint in 1976 si trei medalii de bronz, in 1972, 1980 si 1984.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.