O fotografie unică a lui Eminescu va fi vândută la licitaţie publică

O fotografie de excepţie, înfăţişându-l pe poetul naţional Mihai Eminescu înainte cu doi ani de moartea sa este scoasă la vânzare săptămâna viitoare, la Bucureşti, de casa de licitaţii Artmark. Alături de aceasta, se pune în vânzare publică şi o fotografie rarisimă a poetului Vasile Alecsandri, purtând semnătura şi dedicaţia sa, dar şi ediţii princeps de volume semnate de Lucian Blaga, Mihail Sadoveanu şi George Călinescu.

Ultima fotografie cunoscută a poetului naţional Mihai Eminescu, considerat Luceafărul poeziei româneşti, fotografie realizată după clişeul lui Jean Bielig, la Botoşani, este scoasă la vânzare pentru preţul de pornire de 900 de euro, titrează news.ro. Piesa (foto) a fost făcută cu doi ani înaintea morţii poetului, la insistenţele surorii sale Aglaia, venită de la Cernăuţi la Botoşani, unde se afla şi Eminescu, bolnav, în casa celeilalte surori, Henrietta, care îi purta de grijă.

Fotografia convenea imaginarului unei epoci în care Eminescu era considerat filozoful romantic exemplar, dispărut în nebunie şi mizerie, arătându-se cu o figură stinsă, obosită, de bolnav incurabil.

Fotografia poartă pe verso o însemnare olografă redactată cu cerneală roşie, probabil scrisă de criticul literar Şerban Cioculescu, care reconstituie istoria fotografiei. Acest exemplar unic aduce în prim plan nu doar valoarea literară a piesei, ci şi perspectiva criticului de elită asupra acestui clasic al literaturii române.

De la poetul naţional Mihai Eminescu ne-au rămas doar patru fotografii autentice şi recunoscute de specialişti (cele realizate de fotografii Jan Tomás la Praga în 1869, Franz Duschek la Bucureşti în 1878, Nestor Heck la Iaşi în 1884 şi Jean Bielig la Botoşani în 1887-1888). Anul trecut, un foarte rar exemplar al acestei fotografii Mihai Eminescu, realizate după clişeul lui Jean Bielig, a fost adjudecată la Casa Artmark pentru 6.000 de euro.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.