Termenul până la care fermierii pot depune cererile de plată pentru subvenții, fără penalizări

APIA a anunțat vineri termenul până la care fermierii pot depune cererile de plată pentru subvenţii, fără penalizări.

Acesta este 31 mai 2023 inclusiv, odată cu publicarea în Monitorul Oficial a unei Hotărâri de Guvern prin care a fost prelungit acest termen cu două săptămâni.

Campania de primire a cererilor de plată în anul 2023 se derula, iniţial, în perioada 1 martie – 15 mai, fără penalizări.

„În Monitorul Oficial nr.407 din 12.05.2023 a fost publicată Hotărârea Guvernului nr.422/10.05.2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr.1571/2022 privind stabilirea cadrului general de implementare a intervenţiilor aferente sectoarelor vegetal şi zootehnic din cadrul Planului strategic PAC 2023-2027, finanţate din Fondul european de garantare agricolă şi de la bugetul de stat.

Prin actul normativ adoptat de Guvern au fost corelate anumite prevederi din Hotărârea Guvernului nr.1571/2022 şi Planul strategic PAC 2023 – 2027, şi, totodată, a fost aprobată prelungirea termenului de depunere a cererilor de plată pentru intervenţiile IACS prevăzute la art. 1 alin. (2) lit. a) -c) din HG nr. 1571/2023, precum şi modificările la acestea, până la data de 31 mai inclusiv, fără penalizări”, informează Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA).

Conform actului normativ, cererile de plată pot fi depuse şi după data-limită de depunere, până cel târziu la data de 9 iunie inclusiv, dar cu o reducere de 1% pentru fiecare zi lucrătoare a sumelor la care fermierul ar fi avut dreptul dacă cererea de plată ar fi fost depusă până la termenul stabilit.

Dacă o astfel de întârziere depăşeşte data de 9 iunie, cererea de ajutor sau de plată este considerată inadmisibilă, iar beneficiarului nu i se acordă niciun ajutor sau sprijin. Modificările la cererile de plată se depun fără penalităţi de întârziere până la data de 9 iunie inclusiv. Modificările la cererile de plată pot fi depuse şi după data de 9 iunie până cel târziu data de 16 iunie inclusiv, cu o reducere de 1% pe zi lucrătoare a sumelor pentru utilizarea efectivă a parcelelor agricole în cauză.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.