Parlamentul portughez a legalizat eutanasia

După o luptă lungă, parlamentul portughez a aprobat vineri legalizarea eutanasiei în cazul persoanelor cu boli grave, incurabile, care vor să-și pună capăt suferințelor. Măsura, respinsă anterior de președintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, a divizat țara profund catolică.

Legea prevede că persoanele cu vârsta peste 18 ani vor avea voie să solicite moartea asistată medical dacă sunt bolnave în stadiu terminal și suferă de suferințe intolerabile, cu excepția cazului în care se consideră că nu sunt apți din punct de vedere mental pentru a lua o astfel de decizie.

Legea se va aplica numai cetățenilor și rezidenților legali și nu se va extinde și asupra străinilor care vin în țară pentru a solicita moartea asistată. Proiectul de lege privind eutanasia a fost aprobat de parlament de patru ori în ultimii trei ani, dar a fost trimis înapoi de fiecare dată pentru o revizuire constituțională din cauza opoziției președintelui. Versiunea definitivă a legii a fost adoptată vineri cu sprijinul socialiştilor la guvernare, care deţin majoritatea absolută în cameră.

Eutanasia și sinuciderea asistată sunt permise doar în câteva țări, inclusiv în țările Benelux și în Spania.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.