”Legea mersului pe jos” a fost votată

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, un proiect de lege care prevede o serie de obligații pentru primăriile orașelor mari.

Legea precizează că administrațiile locale „vor lua măsuri care să limiteze utilizarea autovehiculelor personale în oraşe” începând cu 2026.

Legea, care va merge spre promulgare la șeful statului, obligă orașele să realizeze o strategie prin care încurajeze cetățenii să meargă pe jos, cu bicicleta sau cu transportul public mai degrabă decât cu mașina personală.

Printre scopurile legii se află „reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră”, „reducerea congestiei la nivelul oraşelor”, „dezvoltarea orientată spre transport public” și „încurajarea utilizării transportului alternativ în detrimentul autovehiculelor personale”.

Strategia va deveni obligatorie pentru toate municipiile din România începând cu 1 ianuarie 2026.

În plus, municipiile reședință de județ au obligația să instituie, până la data de 1 noiembrie 2026, benzi dedicate transportului în comun, în baza prevederilor planului de mobilitate urbană durabilă pentru liniile de transport public cu o viteză medie de deplasare mai mică de 15 km/h.

Ce prevede legea mersului pe jos ?

Legea mersului pe jos prevede realizarea unui plan de acțiuni care presupune:

  • promovarea mijloacelor de transport alternative
  • mobilitatea cu emisii zero în transportul rutier
  • dezvoltarea infrastructurii, dotărilor şi serviciilor pentru mersul cu bicicleta
  • creşterea numărului de utilizatori pentru modurile de transport prietenoase cu mediul în detrimentul celor poluante, prin reducerea spaţiilor de parcare/staţionare destinate acestora
  • scăderea numărului de autovehicule la 1000 de locuitori
  • o dezvoltare orientată spre transportul public” și propune proiectarea şi realizarea spaţiilor urbane prin asigurarea unor „conexiuni facile prin mersul pe jos şi cu bicicleta
  • stimularea utilizării transportului public, a mersului pe jos şi cu bicicleta prin introducerea unor taxe de parcare şi reducerea volumului de parcări pentru autovehicule.

Un Comentariu la "”Legea mersului pe jos” a fost votată"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.