Comemorarea eroilor la Gerăușa, Mădăraș şi Ardud (Foto)

Astăzi au avut loc activități de comemorare și cinstire a eroilor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial, ce sunt înmormântați în localitățile Ardud, Mădăras și Gerăușa.

Directorul de Cancelarie, Radu Iancu a transmis mesajul prefectului Radu Roca:

”Azi de 9 mai, o zi cu semnificație simbolică pentru țara noastră: Ziua Europei, ziua in care au fost puse bazele UNIUNII EUROPENE din care, din anul 2007 si Romania face parte, am poposit pe meleaguri ardudene, în continuarea activităților de cinstire a memoriei militarilor români ce s-au jertfit pentru apărarea patriei, în perioada celor două Războaie Mondiale și își au locul de veci pe teritoriul județului nostru.

Suntem în fața crucilor, cu sau fără nume, a 58 ostași români și 5 germani, care au căzut pe dealurile din apropiere, în bătăliile din zilele de 18-22 octombrie 1944 când au avut loc lupte crâncene pentru eliberarea zonei de Nord-Vest a Transilvaniei.

Dramatismul evenimentelor din acele zile a fost dus la extrem, după cum vorbesc documentele vremii, astfel că mulți militari români și-au pierdut viața sau au fost luați prizonieri.

Monumentele și mormintele militarilor înhumați aici la Gerăușa, precum și la Ardud și Mădăraș, sunt mărturii ale ultimelor confruntări duse de Armata Română pe teritoriul țării și au concurat la eliberarea acesteia de forțele cotropitoare.

La 79 de ani de la al Doilea Război Mondial, îi pomenim pe cei care sunt căzuți în luptă și-și dorm cu glorie somnul de veci în ȚĂRÂNA CODRENEASCĂ, care le este acum și loc de cinstire pentru adevăratele lecții de devotament, altruism, patriotism și spirit de sacrificiu.

Aceste virtuți, trebuie să ne inspire pe toți, să ne apropie mai mult de valorile pe care este clădită România modernă, UNITATE, DEMOCRAȚIE, PROSPERITATE și SOLIDARITATE.

Cei căzuți în încleștările teribile care au avut loc și în acest colț de țară, stau ” la temelia pământului reunit al României”.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.