Târgul de Fete de pe Muntele Găina 2023, în 22-23 iulie

Târgul de Fete de pe Muntele Găina va fi organizat în acest an în perioada 22-23 iulie. Târgul, devenit tradiție, are loc pe un platou montan, la o altitudine de 1467 metri. Manifestarea a fost menționată prima dată documentar în 1816.

Ediția din acest an va aduce în atenția publicului numeroase activități de conservare, valorificare și promovare a elementelor de patrimoniu cultural, anunță Centrul de Cultură ”Augustin Bena” Alba.

La mijlocul lunii iulie, în judeţul Alba se celebrează o sărbătoare populară cu tradiţie de sute de ani: „Târgul de Fete” de pe Muntele Găina.

În trecut, locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor se adunau pe platoul de la Găina pentru a-şi schimba produsele. Sătenii care urcau pe munte îi duceau cu ei și pe cei tineri, pentru a se cunoaște și, dacă se plăceau, se puteau căsători.

Târgul făcea posibilă întâlnirea şi căsătoria tinerilor din zone îndepărtate, pentru a se evita cosangvinizarea.

Inițial era un eveniment dedicat soarelui, dar mai târziu, marele platou de la Găina a devenit locul unde se strângeau locuitorii din peste 80 de sate ale Apusenilor, pentru schimb de produse.

Târgul de fete de pe muntele Găina se organizează, în fiecare an, din vremuri străvechi, în cea mai apropiată duminică de 20 iulie, ziua Sfântului Ilie.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.