DE CE sunt medici puțini la UPU?

Printr-o postare facuta pe pagina de Facebook al Spitalului Judetean Satu Mare se argumenteaza motivul penuriei de medici de la Urgentele institutiei medicale.

Presiunea de a nu face greșeli, de a fi perfect; numărul mare de cazuri si orarul prelungit, sunt doar cateva dintre motivele care pe multi medici ii tin departe de UPU.

Iata ce se spune in mesajul de pe pagina de Facebook al spitalului:

“DE CE sunt medici puțini la UPU?

Se știe că profesiile din domeniul sănătății sunt printre cele mai expuse stresului profesional iar medicina de urgență este maxim solicitantă, profesioniștii de aici fiind constant angajați la hotarul dintre viață și moarte și nu întotdeauna cu cea mai strălucitoare armură sau cu cel mai invulnerabil scut.

Printre factorii care contribuie la gradul mare de stres amintesc:

– presiunea de a nu face greșeli, de a fi perfect

– presiunea de a lua decizii cu impact asupra sănătății sau chiar vieții bolnavului

– implicarea emoțională prelungită cu expunerea la emoțiile pacienților și ale aparținătorilor

– numărul mare de cazuri

– orarul prelungit

– gărzile și munca de noapte.

– și nu în ultimul rând, lipsa respectului comunității pentru munca depusă.

Dacă stresorii acționează prelungit și perioadele de refacere sunt insuficiente, se poate instala epuizarea profesională până la faza de epuizare fizică și emoțională.

Așa se face că atunci când sunt puțini, strâng rândurile și preiau sarcinile celui lipsă sau celui epuizat medical (pentru că, parafrazând titlul unui film celebru “They Shoot Horses, Don’t They ?” și medicii se îmbolnăvesc, nu-i așa?), renunțând la concediile de odihnă, la sărbătorile în sânul familiei, la prezența la serbarea copilului. Și toate acestea într-un maraton menit să îmblânzească sirenele ambulanțelor, să vegheze la hotarul dintre lumină și întuneric, să țină aprinsă făclia speranței pentru noi cei care, de cele mai multe ori, uităm să le fim alături”.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.