Decizie istorică: Papa Francisc le va permite femeilor să voteze la viitorul Sinod

 

 

Papa Francisc le va permite pentru prima dată femeilor să voteze la o întâlnire a episcopilor catolici din întreaga lume, care va avea loc în luna octombrie a acestui an. Decizia Papei este o premieră istorică.

Noile reguli anunțate vor acorda drept de vot pentru cinci surori religioase la întrunirea viitorului sinod, care este un organism consultativ papal.

În trecut, femeile aveau voie să participe la adunare doar ca observatori. Bărbații vor deține în continuare majoritatea voturilor la reuniune. Conferința de hirotonire a femeilor din SUA, care pledează pentru femeile preoți, a numit reforma „o breșă semnificativă în tavanul cu vitralii”.

„Timp de ani de zile, reprezentanții Vaticanului și episcopii au rezistat, mișcând stâlpul de poartă cu fiecare sinod, cu privire la motivul pentru care femeile nu aveau voie să voteze”, a scris grupul pe Twitter.

Într-o nouă ruptură cu tradiția, Papa Francisc a anunțat că dreptul de vot va fi extins și la 70 de membri non-clericali ai comunității religioase, îndepărtând sinodul tot mai mult de la a fi o întâlnire exclusiv a ierarhiei Bisericii.

Papa, care a susținut reforma, a spus că speră că jumătate dintre acestea vor fi femei și s-a pus, de asemenea, accent pe includerea tinerilor.

„Este o schimbare importantă, nu este o revoluție”, a spus cardinalul Jean-Claude Hollerich, un organizator de top al sinodului.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.