Accentul este pus pe îmbunătățirea cooperării dintre elevi

Opt pedagogi ai Școlii Gimnaziale Turulung și doi pedagogi ai Centrului comunitar „Sf. Martin de Tours” al Organizației Caritas au participat la partea practică a cursului PIC.

Fiecare copil are un har, un talent special – este principiul care stă la baza Programului de Instruire Complexă (PIC). Metoda de origine americană, elaborată pentru grupuri mixte de elevi contribuie eficient la dezvoltarea și întărirea cooperării și comunicării dintre școlari, facilitând totodată și integrarea elevilor vulnerabili.

PIC este utilizată cu succes de peste două decenii în unitățile de învățământ din Ungaria, iar în ultimii ani a început să fie aplicată și în școli din România. Școala Gimnazială Turulung, de exemplu, a adoptat această abordare în urmă cu câțiva ani. Directorul școlii, Tibor Sárosi a avut un rol important în introducerea PIC în unitate. Ținând cont de numeroasele beneficii ale acestei metode, a făcut tot posibilul să asigure condițiile necesare derulării programului. Pedagogii școlii țin regulat ore de tip PIC, și a fost amenajată o sală special pentru această activitate educațională. „Eu cred că Programul de Instruire Complexă este foarte util datorită faptului că fiecare copil este implicat în activități. Elevii adoră acest tip de ore, și rămân cu multe lucruri noi după fiecare lecție de acest gen” – susține directorul.

Echipa Școlii Gimnaziale Turulung s-a familiarizat cu metoda PIC în cadrul unui proiect implementat în parteneriat cu Organizația Caritas. În perioada pandemiei, școala online nu a făcut posibilă organizarea orelor de tip PIC, de aceea a fost binevenită oportunitatea oferită de un nou proiect comun cu Caritas de a organiza o sesiune de formare în PIC la care să participe atât cadre didactice familiarizate cu această metodă, cât și pedagogi care nu au mai utilizat-o.

Partea teoretică a metodei a fost însușită de participanți cu ajutorul formatorului Zsuzsa Kelenik, în cadrul unui curs de două zile, organizat în luna octombrie a anului trecut. În lunile care au urmat, pedagogii au elaborat și au transmis trainerului planuri de lecții de tip PIC. Săptămâna aceasta, Zsuzsa Kelenik a vizitat Școala Gimnazială Turulung pentru a observa cum aplică pedagogii în practică cunoștințele teoretice acumulate participând la o oră de geografie și la o oră de limbă maternă, iar apoi a ținut o ședință cu toți participanții la curs.

La finalul întâlnirii, pedagogii au fost felicitați pentru eforturile depuse în vederea însușirii și aplicării Programului de Instruire Complexă, formatorul urându-le să folosească încă mult timp de acum încolo această metodă și s-o transmită și viitorilor lor colegi.

Cursul de formare PIC a fost organizat în cadrul proiectului „Conexiune Interetnică” implementat de Organizația Caritas a Diecezei Satu Mare, în parteneriat cu Primăria Comunei Turulung și Școala Gimnazială Turulung. Proiectul derulat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021 are ca scop determinarea tinerilor romi și a actorilor locali din Turulung să-și crească capacitatea de intervenție în propria comunitate.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.