Parc unic în lume, lângă Cluj. Opere de artă din fân (Foto)

Un parc de sculpturi din fan, unic in lume, se afla in localitatea Vlaha, situata la doar 20 km de Cluj-Napoca. Parcul de Sculpturi Arkhai a fost înființat de către sculptorul, artistul plastic clujean Ernő Bartha și se întinde pe un hectar, sub o pădure de brazi. 

Construirea parcului a început în 2008, de atunci este în continuă dezvoltare.

Unic în lume datorită sculpturilor din fân de dimensiuni monumentale, locul reprezintă o oază de liniște, unde omul se întâlnește cu natura și arta într-o armonie deplină.

Erno Bartha este un artist plastic recunoscut pe plan național și internațional, cu expoziții în următoarele țări: România, Ungaria, Franța, Serbia, Italia și Anglia (2012, cu ocazia Olimpiadei de la Londra unde a expus- „Spirala Timpului” la Pleasure Gardens, și „Pasărea” și „Zgârie nori”, pe lacul din Victoria Park).

Artistul a transformat din resursele proprii terenul folosit pentru agricultură, până aceasta a ajuns în faza actuală. Parcul de un hectar de sub pădurea de brazi a fost terasat pe trei nivele care acum își așteaptă vizitatorii și este dotat cu toate utilitățile până la al doilea  nivel (150 m canalizare, gaz, apă,  curent, internet).

Prima construcție făcută în parc a fost gardul de piatră (80 m lungime, 2,5 m înălțime, 50 cm lățime). Zidul nu împarte, ci definește, arătând că aici începe o altă lume, diferită de ceea în care trăim.

Următoarea construcție a fost Sanctuarul lui Bacchus (50 m²) în miezul dealului, o galerie și cramă cu boltă, construită din piatră, cu tehnică tradițională. Pe fațadă exista un relief, sculptat în 2012, după o relicvă despre Bacchus din Epoca Romană, găsită în Dobrogea. În fața pivniței se află un pavilon de vară (60 m²),  și un cuptor stup de exterior, unde se face pâine, tarte flambe, fripturi, fel de fel de specialități gătite la cuptor, dar se fac și mâncăruri la ceaun, deserturi (cu ocazia unor evenimente sau la comandă).

Pe nivelul doi al parcului se află o casă de 100 ani de stejar, adusă din Maramureș, cu cuptor stup, care în viitor va funcționa ca o casă de oaspeți.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.