Sportul național, noua secție la CSM Olimpia Satu Mare

Consiliul director al Clubului Sportiv Municipal Olimpia Satu Mare a aprobat propunerea, ca să mărească numărul secțiilor, și să introducă în Certificatul de Identitate Sportivă sportul national, oina.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat în data de 14 martie un proiect de lege prin care oina este declarată sportul naţional al României, iar 9 mai va fi instituită drept Ziua Naţională a Oinei.

Oina este un joc sportiv tradițional românesc atestat documentar încă de la 1364, atunci când s-a jucat pentru întâia dată.

Cel care a adus transformări radicale în jocul de oină, dându-i caracter de joc sportiv,  fost Spiru Haret, care este considerat a fi părintele oinei. Prin „Reforma învățământului” din 1898 cât și prin alte decizii ministeriale, el a introdus practicarea obligatorie a oinei în școlile de toate gradele.

La 9 mai 1899, la București s-a ținut primul campionat național de oină.

În Monitorul Oficial nr. 49 din 3 iunie 1912 se publică integral regulamentul jocului, astfel fiind recunoscut oficial jocul de oină, iar în luna iunie 1932 este fondată Federația Română de Oină.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.