Lorant Erdei (Foto) este cunoscut deja sibienilor pentru bucatele alese pe care le prepară la restaurantul Lor.And. Un chef din Satu Mare, instruit în Budapesta și apoi călit la nivel înalt în Franța la un restaurant cu 2 stele Michelin, Lorant a ales Sibiul. Din cauza unei povești de dragoste care a dus la o familie fericită. Dar Lorant nu este doar un bucătar vestit în România, ci și un pasionat de pescuit și de… arheologie, scriu jurnalistii de la www.sibiuindependent.ro
Lorant Erdei a ieșit la plimbare pe dealurile dintre Șura Mare, unde locuiește, și satul Hamba. A luat la el și detectorul de metale. El recunoaște că singura frică a lui când cutreieră dealurile și pădurile sunt urșii și câinii ciobănești. Dar mai ales urșii. Și el și alți căutători ca el au avut dese întâlniri cu aceste animale, aflate în număr foarte mare pe raza județului Sibiu.
La 1 august 2021, la orele amiezii, Lorant se plimbase deja de multe ore pe dealurile spre Hamba. Degeaba. O zi călduroasă, dar fără nicio reușită. Nici măcar o conservă rătăcită de vreun cioban. Ar mai fi stat, dar a văzut urme de labe de urs proaspete. S-a aplecat să le cerceteze mai atent și a lăsat detectorul de metale jos. Și de aici începe nebunia. Pregătit să plece acasă pentru că urmele arătau un urs în zonă, Lorant a auzit aparatul de lângă el că o ia razna. A săpat puțin, și la 25 de centimetri, adică la o adâncime foarte mică, a găsit o grămadă de artefacte. Pline de pământ erau evident vechi. De frica ursului, nu a mai cercetat restul zonei, a pus maldărul de obiecte cum erau cu pământ în rucsac și a plecat.
A mers la Primărie cu obiectele și aici a văzut ce sunt. Cei din Primăria Șura Mare, pentru a face proces verbal pentru artefactele primite le-au întins pe o coală mare albă. Castroane, fibule, lanțuri și alte obiecte, toate din argint. Obiectele predate de Lorant au fost trimise de Primăria Șura Mare la Direcția de Cultură. Și acum începe odiseea.
Cum avea să afle mai târziu, obiectele găsite de Lorant sunt dacice și datează din secolul I – II înainte de Christos. Ajunse la Direcția de Cultură Sibiu obiectele s-au împotmolit. Și nu doar acestea. Și alte descoperiri arheologice întâmplătoare aduse de diverse persoane au rămas blocate în această instituție. După o perioadă, cu puține zile înainte de schimbarea conducerii instituției, toate obiectele au fost trimise la …. Muzeul ASTRA. Deși acest muzeu nu are atribuții în domeniu, nici expertiză, nici autorizație de depozitare artefacte arheologice. Și au stat și acolo. Abia după un an, la finele verii lui 2022, cei de la Muzeul Brukenthal au făcut demersuri să găsească obiectele. Ei au aflat de la cei ca Lorant, care le-au descoperit și întrebau de soarta lor.
În toamna lui 2022, Muzeul ASTRA a predat artefactele înapoi la Direcția de Cultură Sibiu, care le-a predat la Muzeul Brukenthal din Sibiu. Apoi a început procesul de curățare, identificare și punere în valoare.
Citiţi întreaga poveste aici: www.sibiuindependent.ro