Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină

Cei care nu dețin toate accesoriile prevăzute în Codul Rutier pentru iarnă riscă să primească amenzi cât se poate de usturătoare, conform legii. În mai multe zone ale țării ninge deja viscolit, iar dimineaţa este polei, astfel că șoferii trebuie deja să se pregătească, astfel încât să nu fie luați în surprindere de polițiștii rutieri. Aceștia sunt obligați de lege să își echipeze mașinile cu cauciucuri de iarnă, dar și cu lanțuri de zăpadă, iar asta nu este tot.

Absența cauciucurilor de iarnă îi poate pune pe șoferi în situația de a fi amendați, drept urmare, indicat ar fi ca posesorii de mașini să se pregătească din timp. În același timp, șoferii sunt obligați de lege să mai aibă în portbagaj, în perioada iernii, un săculeț de nisip și de asemenea, o lopată care va fi utilizată la deszăpezire, evident, în cazul în care este nevoie. Cei care sunt opriți în trafic și controlați, dar nu au aceste accesorii riscă să fie sancționați cu o amendă de 9 și până la 20 de puncte. Iar asta nu este tot. Polițiștii rutieri pot de asemenea să rețină și certificatul de înmatriculare al mașinii, șoferii primind în schimb o dovadă înlocuitoare fără drept de circulație.

Amendă de 2.900 de lei pe care o primesc șoferii astăzi, 26 ianuarie 2023, dacă nu sunt atenți când circulă cu mașina. Condițiile meteorologice îți pot scutura buzunarele, în cazul în care nu ai montat deja anvelopele specifice sezonului rece. Cauciucurile de iarnă pot să facă cu adevărat diferența când vine vorba despre siguranța participanților la trafic.

Conducerea Registrului Auto Român a venit cu explicații privind montarea cauciucurilor de iarnă la mașină. Este esențial ca șoferii să verifice anul fabricației și adâncimea profilului anvelopelor, înainte de a le alege. În cazul în care acestea prezintă o vechime de peste patru ani de zile, se recomandă consultarea părerii unui specialist.

„Toate anvelopele, indiferent de denumirea lor comercială, care sunt marcate cu literele M și S (însemnând noroi și zăpadă – engl. mud and snow), sub forma: M+S, M.S. sau M&S, îndeplinesc cerințele de utilizare în condițiile specifice de iarnă prevăzute în legislația națională rutieră. (…)

Dacă posesorii de autovehicule respectă legislația în vigoare și folosesc pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică la care se face deplasarea, anvelope marcate cu literele M și S, nu riscă să fie sancționați contravențional”, au explicat reprezentanții RAR.

 

6 Comentarii la "Amendă de 3000 de lei chiar dacă ai cauciucuri de iarnă. Ce nu trebuie să lipsească din maşină"

    Leave a Reply

    Your email address will not be published.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.