Legea bacşişului. Cum se aplică, ce şi cât se poate plăti cu cardul ?

De la 1 ianuarie a intrat în vigoare legea bacşişului, astfel că acum această sumă de bani lăsată în mod voluntar de către clienţi este ilustrată separat pe bon şi este fiscalizată.

Ca urmare a acestei legi, oamenii primesc un bon unde apare atât suma aferentă consumaţiei, cât şi cea aferentă bacşişului, cele două fiind ilustrate separat. În ceea ce priveşte bacşişul, operatorii din industria HoReCa, pot trece pe bon una sau mai multe variante pe care clientul să o aleagă, ca spre exemplu 5%, 10% şi 15% din valoarea consumaţiei. E posibil să fie trecută şi doar o variantă de bacşiş, cum ar fi 10%. Conform legii însă, suma aferentă bacşişului nu trebuie să depăşească 15% din valoarea consumaţiei.

În România, astăzi, oamenii pot opta ca bacşiş pentru orice sumă, însă conform legii, ea trebuie să se încadreze în maximum 15% din valoarea consumaţiei.

În final, la restaurant, un client poate alege dacă dă sau nu bacşiş – poate alege să nu, dacă acordă suma (sau una dintre sumele) propusă de restaurant sau dacă alege alta – caz în care trebuie emis un nou bon, şi dacă plăteşte cash sau card.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.