Începând cu data de 1 ianuarie 2023, bacșișul barmanilor și ospătarilor va fi impozitat

Potrivit unei noi legi care a intrat recent în Monitorul Oficial, bacșișul barmanilor și ospătarilor va fi impozitat începând de pe data de 1 ianuarie 2023. 

Legea respectivă prevede ca bacșișul primit să fie trecut pe bonul fiscal, iar localurile din țara noastră vor fi obligate să ofere clientului nota de plată înainte de a emite bonul fiscal.

Actul normativ prevede ca pe nota de plată să fie trecute rubrici speciale în care clientul va alege nivelul bacșișului pe care îl oferă, acesta putând ajunge până la 15% din suma totală pe care o are de plată.

De asemenea, nota de plată trebuie să conțină și o rubrică în care clientul va scrie suma oferită drept bacșiș, în valoare absolută, dacă clientul a optat pentru acest mod de stabilire al sumei respective.

Legea prevede ca operatoriu economici nu au voie să condiționeze, în nicio formă, livrarea de bunuri sau prestarea de servicii de acordare a bacșișului. Totuși, există o excepție, aceasta făcând referire la livrarea produselor la domiciliul clientului. În acest context, restaurantele nu vor fi nevoite să treacă bacșișul pe bonul fiscal.

Dacă se optează pentru evidențierea bacșișului pe bonul fiscal, atunci prevederile sunt aplicate integral în mod corespunzător, dar se poate adapta conform formularului specific domeniului. Prin prisma fiscală, sumele provenite din încasarea bacșișului de la client de către restaurante, baruri și cafenele nu pot fi asimilate unui element de natura veniturilor, în timp ce distribuirea acestora către salariați nu poate fi asimilată unui element de natura cheltuielilor.

Vă amintim că impozitul pe venit, în valoare de zece procente, datorat de către salariat se reține la sursă în momentul distribuirii bacșișului de către firme și se achită la bugetul de stat. În plus, sumele respective nu pot fi reîncadrate fiscal ca venituri salariale sau asimilate salariilor.

Totuși, în cazul în care există astfel de cazuri, sunt aplicate sancțiuni contravenționale care pornesc de la 2.000 de lei și pot ajunge până la 4.000 de lei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.