Guvernul va elimina declarațiile pe proprie răspundere pentru plafonarea prețului la energie

Ministerul Energiei a publicat miercuri pe site-ul instituției un proiect de ordonanță de urgență care elimină obligativitatea depunerii unei declarații pe propria răspundere prin care consumatorii trebuiau să precizeze locul de consum la care se acordă prețurile plafonate la energie electrică. Acest proiect de ordonanță de urgență modifică ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023.

În plus, proiectul elimină și sancțiunea prevăzută pentru nerespectarea depunerii acestei declarații, care era prevăzută cu amenzi între 100.000 și 400.000 lei. În nota de fundamentare a proiectului se explică că această măsură are ca scop evitarea facturării diferite a consumatorilor casnici proprietari față de consumatorii casnici chiriași, pentru a asigura un tratament egal și nediscriminatoriu între aceste două categorii de consumatori.

Proiectul de ordonanță de urgență va fi adoptat săptămâna viitoare în ultima ședință de Guvern din acest an.

„întrucât menţinerea acestei prevederi poate afecta grav persoanele care locuiesc cu chirie, persoane care, chiar dacă în conformitate cu consumul lunar realizat sau dacă se găsesc în situaţiile speciale menţionate la art. 1 alin (1) lit a, pct. ii), iii) sau iv) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare ar avea dreptul să beneficieze de preţ plafonat, nu ar putea beneficia de facilităţile oferite în lipsa unei eventuale declaraţii depuse de proprietar sau în lipsa unui contract încheiat direct cu un furnizor de energie electrică”, transmite ministerul energiei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.