Centrul „Sfântul Iacob” – un model de bune practici la nivel național

 

Activitatea centrului de zi pentru vârstnici din Satu Mare al Organizației Caritas a fost apreciată de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale.

 

Centrul de zi „Sfântul Iacob” și-a asumat frumoasa misiune de a îmbunătăți calitatea vieții seniorilor sătmăreni în 1999, deci de aproape un sfert de secol. Beneficiarii unității sunt persoane vârstnice cu boli cronice, dar cu mobilitatea păstrată, cu domiciliul în municipiul Satu Mare.

Centrul asigură un cadru de socializare, menținerea sănătății mintale și a condiției fizice, monitorizarea atentă a stării de sănătate, administrarea medicamentelor, trei mese pe zi, posibilități de igienă corporală, programe variate și interesante, precum și transportul beneficiarilor la începutul și sfârșitul programului, pe raza municipiului Satu Mare. Serviciile oferite sunt personalizate în funcție de cerințele formulate de persoanele îngrijite, ținând cont de obiceiurile și preferințele lor. Până la momentul actual, unitatea a avut peste 250 de beneficiari, cel mai în vârstă fiind de 98 de ani.

Recent, activitatea profesională a centrului a fost recunoscută la nivel național, unitatea numerându-se printre câștigătorii concursului organizat de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale dedicat furnizorilor publici și privați de servicii sociale adresate persoanelor vârstnice. Diploma acordată a fost preluată de directorul general al organizației, dr. Ioan-Laurențiu Roman, în cadrul evenimentului „Exemplu de bune practici în serviciile sociale din România adresate persoanelor vârstnice”, care a avut loc la Facultatea de Sociologie și Asistență Socială din București, în data de 14 decembrie. Azi, diploma binemeritată a ajuns la destinație, fiind înmânată echipei Centrului „Sfântul Iacob”.

„Din partea beneficiarilor primim regulat feedback-uri pozitive, ceea ce este foarte important pentru noi. Prin eforturile depuse de echipa noastră și încurajați de ceilalți seniori ei încearcă să se bucure de viață, să facă față mai bine provocărilor întâmpinate la vârste înaintate. Faptul că munca noastră profesională este apreciată la un nivel atât de înalt înseamnă mult pentru noi și ne face să fim mândri de ceea ce facem și ne motivează să dorim să facem și mai mult pentru vârstnicii sătmăreni” – susține coordonatoarea unității, Angela Kincses.

În ceea ce privește viitorul, specialista preconizează că serviciile oferite de Centrul „Sfântul Iacob” vor fi tot mai solicitate, având în vedere îmbătrânirea accelerată a populației, și speră că organizația va reuși să asigure fondurile necesare pentru funcționarea centrului, iar astfel, acesta va putea oferi servicii sociale într-un mod exemplar încă mulți ani.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.