Copiii cu dizabilități de la un centru beneficiază de doi terapeuți… cu lăbuțe (Foto)

Câinii de terapie sunt ca nişte pedagogi blănoşi pentru cei mai puţin norocoşi: copiii cu dizabilităţi. La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Bonitas, de aproape un an toţi micuţii cu nevoi speciale participă la activităţi cu câini de terapie, care au devenit “profesorii” lor preferaţi. Catelusii au fost instruiti la un centru din Satu  Mare.

Terapia asistată de animale este recunoscută în statele din vestul Europei şi în SUA pentru efectele benefice asupra persoanelor de orice vârstă cu probleme de echilibru, motricitate, comunicare ori cognitive. În cele mai multe cazuri, această formă de terapie foloseşte câini, iar pacienţi sunt copiii cu deficienţe mintale, care interacţionează greu cu cei din jur, nu răspund profesorilor şi părinţilor, unii sunt agresivi şi nu-şi pot exprima în cuvinte ceea ce simt ori ce nevoi au. Animalele îi înveselesc, le cresc puterea de concentrare şi îi ajută să relaţioneze cu cei din jur, mai ales dacă sunt anume dresate pentru asta.

La Centrul Şcolar de Educaţie Incluzivă Bonitas din Oradea învaţă peste 70 de copii, de la preşcolari la elevi de gimnaziu, cu dizabilităţi diverse, precum sindrom Down, autism, tulburări de văz sau de auz. Pentru mulţi, terapia a început de ani buni, iar rezultatele se obţin cu dificultate.

“Am primit 10.000 de euro pentru a cumpăra şi pregăti doi câini de terapie, West şi Becky. Am fost ajutaţi de Asociaţia Angel Dog din Satu Mare, specializată în instruirea patrupezilor de acest fel. Animalele au fost luate de pui din “familiile” lor şi au urmat cursuri de pregătire atât la asociaţia sătmăreană, cât şi la Fundaţia pentru Mişcarea şi Dezvoltarea Abilităţilor Csiga-Biga din Budapesta, unde au şi dat un examen în urma căruia au primit atestatul de terapeuţi”, explică Balogh Zita, coordonatoarea proiectului şi cea care l-a luat în grijă pe West, un mascul labrador.

De la finele anului trecut, West şi Becky lucrează câte două sau trei zile pe săptămână la şcoala specială. Când ajung la muncă, stăpânele le pun un ham special, pe care este scris numele animalului şi, în limba engleză, explicaţia: “Therapy dog” (“câine de terapie”).

West este câinele care participă la orele preşcolarilor, iar Becky ajută elevii din clasele primare şi gimnaziale.

Cei şapte copii au fost îndemnaţi, de pildă, să imite câinele în timp ce merge printr-un tunel sau să ia stickere roşii, albastre şi verzi ataşate de hamul patrupedului şi să le lipească pe planşe de aceleaşi culori aşezate pe masă.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.