România a ratat intrarea în Schengen

Reprezentantul Austriei, ministrul de Interne Gerhard Karner, a confirmat încă de dimineață, înaintea începerii lucrărilor Consiliului, că se va opune României la vot.

Karner a făcut declarația doar pentru presa austriacă.

„Voi vota astăzi împotriva extinderii spațiului Schengen cu România și Bulgaria. Cred că acest pas este greșit. Avem un sistem care, din multe puncte de vedere, nu funcționează și care s-ar înrăutăți și mai mult. În Austria avem peste 100 000 de treceri ilegale de frontieră în acest an, dintre care 75 000 nu sunt înregistrate.

Acesta este un indiciu că sistemul nu funcționează în acest moment. În prezent, avem controale la granița cu multe țări europene – Austria spre Ungaria, Germania spre Austria, Republica Cehă spre Slovacia. Aceasta este o dovadă în plus că sistemul nu funcționează la multe capete. Cred că, din motive de securitate, ar fi greșit să extindem sistemul în acest moment”, a spus Karner.

Negocierile pentru a înlătura opoziția Austriei s-au purtat până în ultimul moment, însă fără efect.

La vot a fost supusă aderarea României și Bulgariei, „la pachet”.

Votului împotrivă dat de Austria i s-a adăugat votul Olandei.

Reprezentanții olandezi au anunțat de mai mult timp că vor vota împotriva aderării Bulgariei ceea ce a atras, implicit, un vot împotriva României.

Votul în favoarea Croației a fost unanim favorabil.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.