Cum a jucat Europa cu votul aderării României la spaţiul Schengen

Vot negativ, astăzi, la Bruxelles, în privinţa aderării României şi Bulgariei la spaţiul Schengen de liberă circulaţie începând cu 1 ianuarie, deşi la reuniunea miniştrilor europeni de interne majoritatea statelor membre s-au pronunţat ‘pentru’ şi doar 2 împotrivă.

Decizia avea însă nevoie de unanimitate, pentru a fi adoptată. În schimb, Croaţia, pentru care s-a votat separat, anunţă că a primit undă verde.

Într-adevăr, două state au votat negativ pentru aderarea României şi Bulgariei la spaţiul european de liberă circulaţie Schengen – vorbim despre Austria şi Olanda. Delegaţia olandeză a menţionat însă că s-a exprimat negativ doar în cazul Bulgariei, în condiţiile în care nu a existat o separare a dosarelor celor 2 state candidate. Anterior, reprezentanţii Germaniei şi Luxemburgului au încercat să condiţioneze votul Austriei prin faptul că se vor opune aderării Croaţei la zona Shengen, însă fără succes.

Croaţia a fost admisă în în spaţiul Schengen şi va intra de la începutul anului cu frontierele terestre, iar de la începutul lunii martie anul viitor cu cele aeriene.

În privinţa României şi Bulgariei, o soluţie ar fi ca, săptămâna viitoare, subiectul aderării să fie propus pentru includerea pe agenda Comisiei Consiliului European, de către preşedintele României, Klaus Iohannis.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.