Cancelarul Austriei respinge România în Schengen: Vrem un nou calendar pentru primăvara următoare

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a declarat miercuri seara, într-o conferinţă de presă cu liderul PPE, că ministrul de interne al ţării sale are „un nou calendar pentru primăvara următoare” în ceea ce priveşte aderarea României şi Bulgariei la Schengen.

Refuzul Austriei de a nu permite României să adere la spațiul Schengen ar fi surprinzător dacă nu am cunoaște relația mult prea apropiată dintre Austria și Rusia, precum și faptul că uneori interesele Moscovei trec prin Viena. Amintim că pe 16 noiembrie, cu ocazia Conferinței ministeriale a Forumului Salzburg de la București, Austria anunța că susține extinderea spațiului Schengen.

Dar relația apropiată dintre Austria și Rusia, precum și faptul că Austria nu este stat membru NATO, a contat mai mult decât faptul că toate statele UE susțin aderarea României la Schengen. Prin această decizie, Austria este complet izolată la nivel european.

Legăturile dubioase dintre cele două state s-au văzut și după invazia Rusiei în Ucraina: astfel, cancelarul Austriei a fost primul lider occidental care s-a întâlnit cu Putin după declanșarea invaziei. Nehammer recunoscând că această vizită a avut loc la inițiativa sa. Ulterior, același cancelar austriac a fost împotriva embargoului asupra gazului rusesc.

Cancelarul austriac a discutat în luna mai cu Putin, telefonic, despre gazul rusesc. Polonia și Bulgaria au refuzat să plătească în ruble, dar Austria a acceptat schema Kremlinului Comunicatul Kremlinului, despre convorbirea cu Nehammer, menționează că Rusia și-a reafirmat angajamentul de a-și respecta obligațiile contractuale pentru livrările de gaze naturale către Austria, țară care importă din Rusia 80% din necesarul său de gaze.

Grupul austriac OMV a anunțat că va plăti pentru gazul rusesc conform schemei indicate de Kremlin, în condițiile în care Gazprom a întrerupt la sfârșitul lunii trecute furnizarea de gaze către Polonia și Bulgaria, pentru că cele două țări nu au fost de acord să plătească în ruble.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.