Țara care a interzis prin lege „relațiile intime” în afara căsătoriei

Parlamentul indonezian a aprobat marţi un text de lege ce incriminează sexul în afara căsătoriei, text denunţat de apărătorii drepturilor omului drept un recul de la libertăţi şi o alunecare spre fundamentalism în această ţară cu cea mai mare populaţie musulmană din lume.

Această reformă a codului penal, care datează încă din vremurile când Indonezia era colonie a Olandei, a fost adoptată cu majoritatea voturilor deputaţilor. Ea pedepseşte în special relaţiile sexuale în afara căsătoriei, precum şi coabitarea cuplurilor necăsătorite.

Potrivit textului, coabitarea ilegală va fi pasibilă de şase luni de detenţie, iar relaţiile sexuale în afara căsătoriei – de un an de închisoare.

Un purtător de cuvânt al comitetului însărcinat cu elaborarea proiectului din cadrul Ministerului Justiţiei, Albert Aries, a afirmat că reforma va proteja instituţia căsătoriei. El a subliniat că actele sexuale de dinaintea căsătoriei şi cele din afara căsătoriei nu vor putea fi semnalate decât de consort, părinţi sau copii, ceea ce limitează de facto anvergura textului legislativ.

Însă detractorii noii legi o denunţă drept una ce instituie o atingere la adresa libertăţii moravurilor. Potrivit grupurilor de apărare a drepturilor omului, noile amendamente subliniază o alunecare crescândă spre fundamentalism într-o ţară multă vreme apreciată pentru toleranţa sa religioasă şi unde laicitatea este înscrisă în Constituţie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.