Proiect pentru apropierea de muzica simfonică

Simfonia „Din lumea nouă” de Antonin Dvorak se pretează deosebit de bine pentru apropierea publicului de muzica pentru orchestră simfonică.

Circumstanțele în care compozitorul a scris această simfonie în timpul șederii la New York, legătura cu cântecele negro spirituals și cu legendele eroului indigen Hiawatha, tematica muzicală romantică accesibilă, sunt ideale pentru alcătuirea unui concert care să fie atractiv, îndeplinind totodată și dezideratul valorii cultural-educaționale.

Cu adaptările corespunzătoare publicului țintă, a fost conceput concertul educativ pentru ciclul gimnazial.

Astfel, a fost aleasă îmbinarea unui text prezentat de un actor (care povestește în numele compozitorului împrejurările în care Dvorak a ajuns să călătorească în America și a compus acolo lucrarea lui cea mai celebră – Simfonia „Din lumea nouă”) cu scurte explicații muzicale date de dirijoare. Exemplele muzicale și fragmentele din simfonie sunt completate de melodiile câtorva cântece negro spirituals (cântate de  un bariton) și tema unei lucrări compuse de Dvorak pentru copiii săi (cântată de un elev). Durata concertului este de circa 50 minute.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.